fbpx
Rețetă autentică de salam de casă din carne de porc și vită

Rețetă autentică de salam de casă din carne de porc și vită

Descoperiți arta preparării salamului de casă, un meșteșug tradițional care îmbină gusturile intense ale cărnii de porc cu finețea cărnii de vită. Acest ghid detaliat vă va învăța cum să faceți propriul salam de casă, perfect pentru orice ocazie specială sau pentru a adăuga un plus de savoare la mesele de zi cu zi. Urmați acești pași simpli pentru a crea un salam de casă delicios, care va impresiona familia și prietenii.

Ingrediente Necesare pentru salamul de casă:

 • 1 kg carne de porc (preferabil cu un conținut moderat de grăsime)
 • 500 g carne de vită (alegeți o bucată slabă)
 • 20 g sare de mare fină
 • 5 g piper negru proaspăt măcinat
 • 3 g usturoi pudră sau 2 căței de usturoi proaspăt măcinat
 • 5 g paprika afumată
 • 2 g coriandru măcinat (opțional)
 • 100 ml vin roșu sec
 • 10 g zahăr brun (pentru a ajuta la fermentație)
 • 10 g cultură de starter pentru salam (disponibilă la magazinele specializate)
 • Maț de porc sau inveliș artificial pentru salam

Instrucțiuni de Pregătire pentru salamul de casă:

 1. Pregătirea Cărnii: Începeți prin a tăia carnea de porc și vită în cuburi mici sau a o măcina cu ajutorul unui tocător de carne. Pentru cea mai bună textură, folosiți o plasă de măcinat de dimensiune medie.
 2. Amestecarea Ingredientelor: Într-un bol mare, combinați carnea măcinată cu sarea, piperul, usturoiul, paprika, coriandrul și zahărul brun. Amestecați bine pentru a asigura o distribuție uniformă a condimentelor.
 3. Adăugarea Vinului și Culturii de Starter: Adăugați vinul roșu și cultura de starter peste amestecul de carne și condimente. Folosiți mâinile curate sau un mixer pentru carne pentru a încorpora bine toate ingredientele.
 4. Umplerea Mațului: Odată ce amestecul este gata, începeți să umpleți mațul de porc sau invelișul artificial cu amestecul de carne. Folosiți un aparat de umplut salamuri sau un tub atașat la tocătorul de carne pentru a facilita procesul. Asigurați-vă că salamul este compact, fără bule de aer.
 5. Uscarea și Fermentarea: Atârnați salamul într-un loc răcoros și ventilat pentru uscare. Temperatura ideală este între 12-15°C, cu o umiditate relativă de 70-80%. Lăsați salamul să fermenteze și să se usuce pentru cel puțin 2 săptămâni, verificând regulat umiditatea și evitând formarea mucegaiului.
 6. Verificarea Maturității: Salamul este gata când a pierdut între 30-35% din greutatea inițială și are o consistență fermă la atingere. Gustul trebuie să fie echilibrat, cu notele de condimente bine integrate.

Sfaturi pentru Succes pentru salamul de casă :

 • Alegerea Cărnii: Calitatea cărnii este esențială pentru un salam de casă reușit. Alegeți carne proaspătă de la măcelari de încredere.
 • Igienă Riguroasă: Mențineți o igienă impecabilă pe parcursul întregului proces pentru a preveni contaminarea cu bacterii nedorite.
 • Răbdare: Maturarea salamului este un proces lent. Nu vă grăbiți și permiteți timpul necesar pentru dezvoltarea aromelor complexe.

Concluzie pentru salamul de casă:

Realizarea salamului de casă din carne de porc și vită este o artă care necesită timp, răbdare și atenție la detalii. Urmând această rețetă detaliată, veți putea crea un salam de casă autentic, plin de gust și aromă, care va aduce un plus de savoare oricărei mese. Experimentați cu diferite condimente și ajustați rețeta după gustul personal pentru a dezvolta o semnătură culinară unică. Buon appetito!

Alte articole interesante...

reteta de salam de biscuiti
Descoperă cum să prepari un salam de biscuiți delicios și irezistibil, o rețetă tradițională care […]
Smoothie cu avocado și spanac
Ingrediente pentru Smoothie cu avocado și spanac: 1 avocado copt 1 cană de spanac proaspăt […]
Salată de avocado cu quinoa
Salată de avocado cu quinoa Ingrediente: 1 cană de quinoa gătită 1 avocado mare, copt, […]
Toast cu avocado și ou poșat
Ingrediente pentru Toast cu avocado și ou poșat: 2 felii de pâine integrală sau de […]
Idei de aperitive
Idei de Aperitive Delicioase pentru Oricare Ocazie Când vine vorba de organizarea unei întâlniri sau […]
Idei de mâncare gătită românească
Idei de mâncare gătită românească perfectă pentru tine: Bucătăria românească este bogată și variată, cu […]
Idei de mâncare felul doi
Alege din selecția de idei de mâncare felul doi: Felul doi reprezintă de obicei partea principală a unei mese, fiind […]
Cum se prepară cafeaua excelentă
Cafeaua, o băutură universală îndrăgită, variază enorm în funcție de soi, metodă de preparare și […]

Sinonime...

Copyright 2024 © Explicativ.ro