fbpx
Cum să faci vin la tine acasă

Cum să faci vin la tine acasă?

Nu este mai complicat să faci vin decât pâinea cu aluat, dar necesită mai mult timp și câteva unelte speciale.

Cumpără strugurii favoriți

Începe cu struguri de cea mai bună calitate pe care îi poți cumpăra atât de la piață cât și direct de la viticultori. Este de preferat varianta în care vânzătorul îți oferă posibilitatea de a culege personal strugurii, vei ști exact proveniența și calitatea lor. Recomandarea noastră este să îi culegi la o temperatură cât mai joasă când procesul de oxidare este mai lent și să îi depozitezi în lădițe pentru a evita spargerea bobițelor de struguri.

Zdrobește strugurii

Următorul pas în procesul de obținere a vinului este desciorchinarea și zdrobirea. Există posibilitatea de a sări peste desciorchinare dar trebuie ținut cont că ciorchinii strugurelui conțin anumite elemente chimice ce pot afecta într-un mod neplăcut vinul.

De regulă se utilizează echipamente speciale pentru astfel de activități dar pentru cantități mici se pot folosi și metode mai „tradiționale” în care strugurii sunt așezați într-un vas și călcați în picioare până vor fi sparte toate boabele de strugure.

Odată finalizată această operațiune, masa de struguri zdrobiți va intra într-un nou pas al procesului: fermentarea.

Fermentarea

Mustul pentru vinul alb va fi extras din masă de struguri zdrobită (boasca) după care va începe procesul de fermentare în damigeană sau alt recipient. Masa de struguri zdrobiți destinată vinului roșu va începe procesul de fermentare fără a fi separăți de masa solidă. Drojdia ce declanșează procesul de fermentare se găsește pe boabele de struguri deci dacă mustul se încălzește puțin va începe automat procesul de fermentare.

Rolul drojdiei este acela de a transforma zaharurile din must în alcool, în urmă procesului rezultând dioxid de carbon. Așadar drojdiile transformă mustul în vin, tăria alcoolică a vinului fiind direct proporțională cu zahărul din must. Având în vedere dioxidul de carbon rezultat în urma procesului de fermentare, recomandarea noastră este ca spațiul unde are loc întreg procesul de fermentare să fie foarte bine aerisit. Odată ce fermentația este completă, separă vinul de drojdia rezultată în urmă fermentării. De regulă serepetă la câteva zile această separație pentru a obține un vin cât mai limpede.

Lasă-l să se maturizeze

Păstrează damigeana într-un loc răcoros, ferit de lumina directă. După câteva săptămâni vinul este pregătit pentru a fi îmbuteliat.

Îmbutelierea

Aceasta este ultima etapă și cea mai plăcută în care scoatem vinul din damigeană și îl îmbuteliem în sticle.

Poți urma toti pasii descrisi mai sus pentru a obține vinul dorit sau poti sari peste intreaga operatiune intrand pe siteul https://www.wine24.ro/ unde vei gasi vinuri care mai decare mai interesante pregatite de profesionisti.

Alte articole interesante...

Sfaturi pentru alegerea mobilierului perfect pentru dormitorul tău
Alegerea mobilierului perfect pentru dormitorul tău este esențială pentru a crea un spațiu relaxant, confortabil […]
Stickere de perete personalizate
Decorarea locuinței poate fi o activitate plăcută și creativă, iar stickerele de perete personalizate reprezintă […]
Cum se plantează Căpșunile
Căpșunile (Fragaria × ananassa) sunt printre cele mai populare fructe cultivate în grădini datorită gustului […]
Cum se plantează Avocado
Avocado (Persea americana) este o plantă tropicală populară datorită fructelor sale delicioase și nutritive. Cultivarea […]
Cum se plantează Tuia
Tuia (Thuja) este un gen de conifere care este extrem de popular în peisagistică datorită […]
salteanoua
Alegerea unei saltele poate părea o sarcină simplă, dar odată ce te confrunți cu varietatea […]
9fq2la5cyjgv7eh
Când vine vorba de a oferi cadouri de lux pentru evenimente speciale, puține lucruri pot […]
Cum să plantezi și să îngrijești un lămâi în ghiveci
Cultivarea unui lămâi în ghiveci este o modalitate minunată de a aduce aroma Mediteranei chiar […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro