Porumbeii inghit alimentele intregi, le depoziteaza la baza gatului si apoi le transmit in sistemul digestiv. Porumbeii au nevoie de nisip (pietricele mici sau pietre) pentru a-si procesa hrana, astfel incat sa poata fi impartita in nutrienti. Porumbeii salbatici pot gasi cu usurinta pietris, dar cei domestici au nevoie ca proprietarul sa se ocupe de acest aspect. Apa potabila ajuta la digestie si este, de asemenea, importanta pentru scaldarea porumbeilor. Dieta porumbeilor se bazeaza in mare parte pe seminte si cereale si proprietarii de porumbei pot gasi cu usurinta mai multe amestecuri pe piata, special concepute pentru a acoperi nevoile nutritionale ale porumbeilor in anumite etape de viata.

Este bun ovazul in alimentatia porumbeilor?

Ovazul face parte din categoria cerealelor, asadar, este consumat de catre porumbei. Daca vrei sa le oferi porumbeilor tai ovaz decorticat, il poti achizitiona de aici, alaturi de alte amestecuri de seminte si cereale care contin toti nutrientii de care au nevoie aceste pasari.

Ovazul contine niveluri ridicate de carbohidrati si proteine, mai mult decat alte tipuri de cereale. De aceea, multi experti columbofili recomanda amestecarea ovazului cu alte cereale si seminte pentru a hrani porumbeii. De asemenea, ovazul ajuta la stimularea sistemului nervos al pasarilor si se presupune ca este deosebit de bun pentru porumbei in timpul sezonului de imperechere.

Orez nedecorticat pentru porumbei

Orezul contine multe vitamine, minerale si alti compusi sanatosi care au un impact pozitiv asupra sanatatii pasarilor. In primul rand, orezul serveste ca o sursa de energie rapida sub forma de carbohidrati. In greutatea uscata a orezului se regasesc carbohidrati in proportie de 80%, sub forma de amidon format din 2 polizaharide – amiloza si amilopectina. Porumbeii au nevoie de mai mult timp pentru a digera amiloza, dar acest lucru este de fapt un aspect pozitiv, deoarece se reduce riscul de crestere a glicemiei. Pe langa carbohidrati, orezul contine proteine, fibre si putina grasime.

Orezul brun prezinta o densitate mai mare a acestor substante nutritive, deoarece acestea sunt in mare parte prezente in tarate si germeni care sunt eliminati pentru a transforma boabele in orez alb. Acelasi lucru este valabil si pentru vitamine si minerale. Fara tarate, se pierd mai mult de 90% din substantele nutritive ale orezului.

Orezul alb imbogatit rectifica putin acest lucru, cu substante nutritive adaugate artificial, dar multi micronutrienti nu sunt prezenti iar concentratia generala este mai mica decat cea a orezului brun. Porumbeii obtin vitamine importante din orez si anume:

  • Vitamina B1 (tiamina)
  • Vitamina B3 (niacina)
  • Vitamina B5 (acid pantotenic)
  • Vitamina B9 (folat)
  • Vitamina E

Selectia de vitamine B se combina pentru a spori capacitatea porumbeilor de a extrage eficient energia din alimente. Intre timp, vitamina E protejeaza celulele de daune prin calitatile sale antioxidante. Orezul contine, de asemenea, o serie de minerale benefice. Aici putem tine cont in special de culoarea orezului, deoarece orezul rosu este deosebit de bogat in fier si zinc. Ce minerale obtin pasarile din orez?

  • Calciu
  • Fier
  • Magneziu
  • Mangan
  • Seleniu

Calciul, magneziul si manganul lucreaza impreuna pentru a asigura formarea corecta a oaselor si a ciocului.