Toate proteinele sunt considerate a fi substante organice, macromoleculare, ce sunt formate din lanturi atat simple cat si complexe de aminoacizi. Acestea se regasesc in celulele tuturor organismelor, in proportie de 50% din greutate. De altfel, toate proteinele sunt considerate a fi polimeri ai aminoacizilor, unde secventa le este codificata de catre o anumita gena. Fiecare proteina in parte are propria secventa, care este unica, formata din aminoacizi si care este determinata de secventa nucleului genei. Cu toate acestea, celulele din corp nu prezinta functia de a crea proteina.
In functie de fiecare compozitie chimica, proteinele pot sa fie clasificate in doar doua categorii:
Holoproteine, anume proteinele globulare (apa si solutii saline) si proteinele fibrilare (regnul animal – au rolul de sustinere si de rezistenta mecanica)
Heteroproteinele, ce sunt complexe si reprezinta atat o parte proteica, dar si una non-proteica. Din aceasta grupa fac parte: glicoproteine, lipoproteine, precum si nucleoproteine.