Tulpinile de telina sunt cunoscute sub numele de apio. Apio este denumirea comerciala derivata din limba spaniola. Apio sunt crocante si fibroase, la fel ca telina. Le puteti pastra in sertarul cu legume din frigider timp de cateva saptamani.
Apio este o leguma minunata care stimuleaza circulatia sangelui sau actioneaza ca un tonic intestinal prin aportul de calciu, vitamina K, fibre, magneziu si potasiu. Calmeaza bronsita, regleaza tensiunea arteriala si activeaza glandele suprarenale, purificand in acelasi timp organismul. Deoarece telina are doar 16 calorii la 100 de grame (16 calorii/100g), poate fi consumata in timpul programelor de reducere a greutatii.
Tulpinile de telina pot fi consumate crude sau gatite intr-o varietate de mancaruri gustoase. Puteti manca telina fie singura, fie cu mere, ton sau pui intr-o salata, sau o puteti insoti cu branza, ulei de masline si condimente. Supa crema este excelenta daca este facuta cu tulpini de telina. De asemenea, le puteti face piure sau le puteti adauga la sosul pentru paste. Apio poate fi preparata intr-o varietate de moduri, cum ar fi creveti la tigaie cu ciuperci, tocanite de cartofi si carne de vita, sau murata.
Taiati telina in felii groase de 1 cm. Se taie cartoful in cuburi, iar ceapa in bucati mari. Stoarceti lamaia pentru a obtine 1-2 linguri de suc. Se prepara o oala mare cu telina, cartofi si ceapa, incalzind untul la foc mediu, adaugand legumele si asezonand cu sare. Odata ce legumele sunt fragede (aproximativ 10 minute), adaugati 6 cani de apa (aproximativ 1,5 litri) si continuati sa gatiti pana cand sunt foarte moi (aproximativ 20 de minute). Cand este omogena, readuceti supa pe foc. Adaugati sucul de lamaie si asezonati cu sare. Se toarna in boluri inainte de servire. Feliile de castravete se taie cubulete si morcovul se taie cubulete. Se toarna putina smantana si se adauga piper dupa gust. Inainte de servire, se orneaza supa cu felii de castravete taiate vertical si morcovul taiat cubulete.