Definitia sangelui: lichidul de culoare roșie care este trimis în jurul corpului de către inimă și care transportă oxigenul și substanțele importante către organe și țesuturi și elimină produsele reziduale.

Sângele este esențial pentru viață. Sângele circulă prin corpul nostru și furnizează substanțe esențiale, cum ar fi oxigenul și nutriențiile, către celulele corpului. De asemenea, el transportă deșeurile metabolice de la aceleași celule. Nu există substitut pentru sânge. Acesta nu poate fi făcut sau fabricat. Donatorii de sânge generoși sunt singura sursă de sânge pentru pacienții care au nevoie de o transfuzie de sânge.

Componentele sângelui

Există patru componente de bază care alcătuiesc sângele uman: plasma, globulele roșii, globulele albe și trombocitele.

Celule roșii din sânge

Globulele roșii reprezintă 40%-45% din volumul de sânge. Ele sunt generate din măduva osoasă la o rată de patru până la cinci miliarde pe oră. Ele au un ciclu de viață de aproximativ 120 de zile în organism.

Trombocite

Trombocitele sunt o parte uimitoare a sângelui dumneavoastră. Trombocitele sunt cele mai mici dintre celulele noastre sanguine și arată literalmente ca niște farfurii mici în forma lor inactivă. Trombocitele controlează sângerările. Ori de câte ori apare o rană, vasul de sânge va trimite un semnal. Trombocitele primesc acel semnal și se deplasează în zona respectivă și se transformă în forma lor „activă”, crescând tentacule lungi pentru a lua contact cu vasul și a forma grupuri care să astupe rana până la vindecare.

Plasma

Plasma este porțiunea lichidă a sângelui dumneavoastră. Plasma are o culoare gălbuie și este alcătuită în cea mai mare parte din apă, dar conține și proteine, zaharuri, hormoni și săruri. Aceasta transportă apă și substanțe nutritive către țesuturile corpului dumneavoastră.

Celule albe din sânge

Deși celulele albe din sânge (leucocite) reprezintă doar aproximativ 1% din sângele dumneavoastră, ele sunt foarte importante. Celulele albe din sânge sunt esențiale pentru o stare de sănătate bună și pentru protecția împotriva bolilor și afecțiunilor. La fel ca și globulele roșii, ele sunt generate în mod constant din măduva osoasă. Ele circulă prin fluxul sanguin și atacă corpurile străine, cum ar fi virușii și bacteriile. Ele pot chiar să părăsească fluxul sanguin pentru a extinde lupta în țesuturi.

Daca doriti sa donati sange, puteti alege cel mai apropiat centru de aici si urmati intructiunile