Celula reprezinta o unitate de baza, genetica si functionala care se regaseste in toate organismele vii de pe planeta. De altfel, aceasta reprezinta si una dintre cele mai mici unitati de viata, ce poate fi, totodata, si clasificata ca si un bloc de viata. De altfel, anumite organisme, de exemplu bacteriile, sunt unicelulare, adica sunt formate doar dintr-o singura celula. Totusi, alte organisme, inclusiv oamenii, prezinta mai multe celule, fapt pentru care sunt considerate a fi organisme multicelulare. In ceea ce priveste omul, acesta prezinta in jur de 100 de bilioane de celule, a caror masa tipica este 10 um, in timp ce greutatea acesteia este 1 nanogram.

Printre cele mai lungi celule care se regasesc in corpul uman, este cea care se regaseste in maduva spinarii si prezinta 135 um, in timp ce celulele granulare se regasesc in cerebel si prezinta dimensiuni foarte mici, de aproximativ 4 um. In lumea animala cele mai mari celule sunt cele care se regasesc intr-un ou de strut nefertilizat.

Cuvantul “celula” inseamna camera si provine din latina. Termenul a fost descris de catre Robert Hooke, biolog, care a comparat celulele organismelor observate la microscop cu micile locuinte ale calugarilor. Astfel, denumirea este utilizata si in ziua de azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.