Electricitatea este prezentă în viața noastră de zi cu zi, de la lumina ce ne încălzește locuințele la aparatele electrocasnice care ne ușurează munca. Dar cine a fost persoana care a descoperit secretul acestei energii?
Există mai multe povești și legende despre descoperirea electricității, însă istoria ne arată că mai mulți cercetători au contribuit la acest proces de descoperire și înțelegere a fenomenului electric.
Unul dintre primii înregistrați care au observat manifestările electricității a fost filozoful grec Thales din Milet, în jurul anului 600 î.Hr. El observa că atunci când freci ambra cu pânză, aceasta poate atrage obiecte mici, cum ar fi pene sau creți. De asemenea, se spune că grecii antici foloseau băștinașii electricității, pe care o numeau „petele”, pentru a face focul.
Trecând în Evul Mediu, mai multe persoane au adus contribuții la studiul asupra electricității. În secolul al XI-lea, misticul persan Aziz Ibn Abi Sulman a observat că atunci când pasărea gâștei este ucisă de fulger, restul penelor lor pot atrage obiecte mici. În secolul al XIII-lea, medicul englez William Gilbert a folosit termenul „electricitas” pentru a denumi forța de atracție dintre obiectele încărcate electric. De asemenea, el a creat primul electroscoap, un instrument ce detectează prezenta electricității.
Însă cel mai important nume când vine vorba de descoperirea electricității este cel al lui Benjamin Franklin. Franklin este cunoscut pentru experimentele sale cu cercuri de descărcare, în care a folosit baloane umplute cu gaz, care au fost apoi electrizate prin frecare. De asemenea, el a început să folosească termenul de „plus” și „minus” pentru a denumi încărcarea electrică pozitivă și negativă. Franklin a fost cel care a pus bazele teoriei electrice, iar munca sa a fost recunoscută în întreaga lume.
În anul 1800, Alessandro Volta a creat prima baterie electrică, iar în 1820, Hans Christian Ørsted a descoperit că o busolă poate fi deviată de un curent electric, ceea ce a dus la dezvoltarea electromagnetismului. În același an, fizicianul francez André-Marie Ampère a descoperit că două conductoare paralele, prin care trece un curent electric, se atrag sau se resping în funcție de sensul curentului.
În secolul al XIX-lea, o serie de descoperiri și invenții au condus la utilizarea electricității în scopuri mai practice. Thomas Edison a inventat becul electric, Nikola Tesla a dezvoltat sistemul de curent alternativ, iar Guglielmo Marconi a realizat primul sistem de comunicații fără fir, radioul.
În prezent, electricitatea a devenit un element indispensabil în viața noastră, iar cercetătorii continuă să îmbunătățească mijloacele de producere și utilizare a acestei energii. Cine este cu adevărat descoperitorul electricității rămâne o dispută între mai mulți cercetători, însă fără contribuțiile lor, nu am fi putut beneficia de acest mare dar al științei.