Ce înseamnă î.Hr.

Ce înseamnă "î.Hr."?

Înțelesul și Utilizarea lui "î.Hr."

Termenul "î.Hr." este o abreviere din limba română care înseamnă "înainte de Hristos". Este utilizat pentru a face referire la anii dinainte de nașterea lui Isus Cristos, personaj central al creștinismului.

Context Istoric:

Utilizarea sistemului de datare bazat pe nașterea lui Cristos a fost introdusă pentru prima dată de călugărul Dionysius Exiguus în secolul al VI-lea. Dionysius a stabilit această datare în încercarea sa de a determina data corectă pentru sărbătorirea Paștelui. Sistemul său a început să fie adoptat în Europa și, în cele din urmă, a devenit standardul dominant pentru datarea evenimentelor istorice în multe părți ale lumii.

Convenții de Notare:

  1. î.Hr.: Anii dinainte de presupusa naștere a lui Cristos sunt notați folosind "î.Hr." în limba română. De exemplu, anul 300 î.Hr. se referă la 300 de ani înainte de nașterea lui Cristos.
  2. d.Hr.: Pentru anii după nașterea lui Cristos, se folosește adesea abrevierea "d.Hr.", care înseamnă "după Hristos". De exemplu, anul 500 d.Hr. reprezintă 500 de ani după nașterea lui Cristos.

Note Alternative:

În ultimii ani, există o tendință în mediul academic și în alte domenii de a folosi un sistem de notare neutru din punct de vedere religios. Astfel, "î.e.n." (înainte era noastră) și "e.n." (era noastră) sunt adesea utilizate ca alternative la "î.Hr." și "d.Hr.".

Concluzie:

În timp ce "î.Hr." face referire la perioada de timp dinainte de nașterea lui Isus Cristos, este esențial să ne amintim că exactitatea anului specific al nașterii lui Cristos nu este consensual acceptată. Datarea lui Dionysius nu a fost bazată pe dovezi istorice concrete referitoare la anul exact al nașterii lui Cristos, ci a fost mai degrabă o estimare. Cu toate acestea, sistemul său de datare a fost larg adoptat și este încă utilizat pe scară largă în multe părți ale lumii.

Alte articole interesante...

Romania
România este o țară situată în sud-estul Europei, având o suprafață de 238.397 km² și […]
Funcțiile trigonometrice sunt fundamentale în matematică, având aplicații vaste în fizică, inginerie, informatică și alte […]
Ce înseamnă Socheres
"Socheres" este un termen din limba romani, limba vorbită de populația romă (sau romani). În […]
Ziua muncii
Ziua Muncii, cunoscută și sub numele de Ziua Internațională a Muncitorilor, este o sărbătoare anuală […]
Ziua națională a României
Ziua Națională a României este sărbătorită în fiecare an pe 1 decembrie. Această zi comemorează […]
Ziua pământului
Ziua Pământului este sărbătorită anual pe 22 aprilie și marchează aniversarea nașterii mișcării ecologiste moderne, […]
Ziua internațională a femeii
Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită pe 8 martie în fiecare an, este o zi globală […]
Ziua îndrăgostiților
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută și sub numele de Sfântul Valentin, este sărbătorită pe 14 februarie în […]
Copyright 2023 © Explicativ.ro