fbpx
Ce înseamnă î.Hr.

Ce înseamnă "î.Hr."?

Înțelesul și Utilizarea lui "î.Hr."

Termenul "î.Hr." este o abreviere din limba română care înseamnă "înainte de Hristos". Este utilizat pentru a face referire la anii dinainte de nașterea lui Isus Cristos, personaj central al creștinismului.

Context Istoric:

Utilizarea sistemului de datare bazat pe nașterea lui Cristos a fost introdusă pentru prima dată de călugărul Dionysius Exiguus în secolul al VI-lea. Dionysius a stabilit această datare în încercarea sa de a determina data corectă pentru sărbătorirea Paștelui. Sistemul său a început să fie adoptat în Europa și, în cele din urmă, a devenit standardul dominant pentru datarea evenimentelor istorice în multe părți ale lumii.

Convenții de Notare:

  1. î.Hr.: Anii dinainte de presupusa naștere a lui Cristos sunt notați folosind "î.Hr." în limba română. De exemplu, anul 300 î.Hr. se referă la 300 de ani înainte de nașterea lui Cristos.
  2. d.Hr.: Pentru anii după nașterea lui Cristos, se folosește adesea abrevierea "d.Hr.", care înseamnă "după Hristos". De exemplu, anul 500 d.Hr. reprezintă 500 de ani după nașterea lui Cristos.

Note Alternative:

În ultimii ani, există o tendință în mediul academic și în alte domenii de a folosi un sistem de notare neutru din punct de vedere religios. Astfel, "î.e.n." (înainte era noastră) și "e.n." (era noastră) sunt adesea utilizate ca alternative la "î.Hr." și "d.Hr.".

Concluzie:

În timp ce "î.Hr." face referire la perioada de timp dinainte de nașterea lui Isus Cristos, este esențial să ne amintim că exactitatea anului specific al nașterii lui Cristos nu este consensual acceptată. Datarea lui Dionysius nu a fost bazată pe dovezi istorice concrete referitoare la anul exact al nașterii lui Cristos, ci a fost mai degrabă o estimare. Cu toate acestea, sistemul său de datare a fost larg adoptat și este încă utilizat pe scară largă în multe părți ale lumii.

Alte articole interesante...

Ce inseamna cand un barbat te atinge Cand un barbat te atinge, de multe ori […]
Vise cu portocale Vise cu portocale Portocalele sunt fructe delicioase, bogate in vitamine si minerale […]
Visele cu porci Atunci cand visezi porci, acest lucru poate avea mai multe semnificatii. In […]
Intelegerea semnificatiei cifrelor 21-21 Atunci cand te uiti la ceas si observi ca cifrele indica […]
Significatul viselor cu paianjeni mari Visele sunt o parte importanta a vietii noastre si pot […]
Ciclul menstrual: ce inseamna maro inchis Atunci cand vine vorba de menstruatie, fiecare femeie are […]
Visele cu morti care invie Visele cu morti care invie Atunci cand visezi o persoana […]
Cand vezi dublu Cu siguranta, ai experimentat cel putin o data in viata ta momentul […]

Sinonime...

Copyright 2023 © Explicativ.ro