fbpx

Definitia istoriei

Istoria reprezinta stiinta ce studiaza evolutia societatii umane inca de la aparitia acesteia si pana in prezent. Cu toate acestea, obiectul istoriei nu se limiteaza intotdeauna la context precum bataliile sau faptele conducatorilor importanti. Aceasta cuprinde diferite aspecte, printre care se numara cele culturale, economice si sociale, precum ocupatiile, creatiile artistice, viata de zi cu zi, credintele religioase si multe altele.

De cele mai multe ori, istoria este considerata a fi o relatare, dar si o constructie a imaginilor din trecut, acestea fiind realizate de catre oameni (adica istorici), ce incearca sa descrie in amanunt, sa explice sau chiar sa poata faca perceptibile diferite timpuri care sunt in trecut. Indiferent de epica sau chiar de metode, istoria este intotdeauna o constructie umana, care este inscrisa in epoca.

Spre deosebire de povestirile fictionale, istoria nu este construita pe baza intuitilor, ci porneste intotdeauna de la diferite surse precum: documente, obiecte sau chiar istoria orala.