Curentul electric este considerat a fi dirijarea deplasarii sarcinilor electrice, precum electronii, ionii sau chiar combinatiile acestora. De cele mai multe ori, stabilirea curentului poate fi realizata inclusiv prin existenta tensiunii electrice, care se alfa intre 2 puncte. Intre acestea se deplaseaza sarcina, fiind influentata de tensiunea electromotoare existenta intr-un circuit. Mai mult de atat, in ceea ce priveste teoria instalatiilor, curentul poate fi considerat miscarea dirijata a unor purtatori de sarcina care se afla in mediul conductor, ce este totodata sub actiunea campului electric.
Asadar, se pot distinge doua tipuri de curent electric, in functie de sensul in care sarcinile electrice se deplaseaza. Prima dintre acestea este curentul continuu, care este reprezentata de miscarea intr-un singur sens a electronilor. Cea de-a doua categorie este cea a curentului alternativ, care este atunci cand electronii se misca in ambele sensuri. In aceasta categorie variaza atat timpul cat si directia sensului, de cel putin 50 de ori pe secunda. Adica, frecventa de 50 HZ.
Conform studiilor de specialitate, se poate accepta si faptul ca directia miscarii a sarcinii electrice pozitive coincide cu directia curentului, intr-un conductor. Mai mult de atat, intr-o secunda, electronii care se afla intr-un conductor se misca cu 0.1mm datorita miscarilor ordonate.