Femeile însărcinate 🤰 au nevoie de o alimentație echilibrată, variată și hrănitoare, pentru a susține atât sănătatea lor, cât și dezvoltarea armonioasă a bebelușului. Nu e vorba de „mâncat pentru doi”, ci de nutriție de calitate.
Carne slabă (pui, curcan, vită, pește bine gătit)
Ouă
Lactate (iaurt, brânză, lapte pasteurizat)
Leguminoase (linte, fasole, năut)
Spanac, broccoli, morcov, dovleac, roșii, ardei
Banane, mere, fructe de pădure, portocale, kiwi, avocado
Fulgi de ovăz, pâine integrală, orez brun, paste integrale, quinoa
Avocado, nuci, semințe, ulei de măsline
Pește gras (somon, macrou) – de 1-2 ori pe săptămână
Apă plată
Ceaiuri permise în sarcină (ex: ceai de ghimbir, rooibos)
Supe, sucuri naturale neîndulcite (în cantități moderate)
Acid folic (B9) – previne defectele de tub neural (din suplimente + verdețuri)
Fier – previne anemia (carne roșie, spanac, linte)
Calciu – pentru oasele bebelușului (lactate, semințe, legume verzi)
Omega-3 (DHA) – pentru dezvoltarea creierului (pește gras, semințe de in)
Vitamina D – pentru imunitate și oase (expunere solară + suplimente la nevoie)
Pește crud sau cu conținut mare de mercur (ex: rechin, pește spadă)
Brânzeturi nepasteurizate (ex: brie, gorgonzola)
Carne crudă sau insuficient gătită
Ouă crude (în maioneză, mousse-uri etc.)
Cafea în exces (maxim 1 cană/zi, ideal fără cofeină)
Mănâncă porții mici și dese dacă ai grețuri
Include gustări sănătoase: iaurt, fructe, biscuiți integrali, nuci
Ascultă-ți corpul – dar alege cu cap 😄