fbpx
leucocite in urina

Cauze posibile ale leucocitelor în urină și cum le deosebești

Prezența leucocitelor în urină este o descoperire cu semnificație clinică importantă, care nu trebuie trecută cu vederea de către pacient și cu siguranță nu va trece neobservată de către medic. Află care sunt cauzele posibile ale leucocitelor în urină, ce alte simptome pot apărea concomitent cu acesta și cum se poate stabili un diagnostic.

1. Infecții ale tractului urinar

Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt probleme de sănătate comune și incomode ce pot afecta orice parte a sistemului urinar, inclusiv rinichii, vezica urinara, uretrele și uretra. Acestea sunt cauzate de bacterii care intră în uretra și se multiplică în vezica urinară. ITU reprezintă una dintre cele mai frecvente infecții bacteriene, afectând milioane de oameni în fiecare an, în întreaga lume.

Simptomele și semnele caracteristice ale ITU variază, dar pot include urinare frecventă, durere sau arsură la urinare, urină tulbure sau cu miros puternic. De asemenea, durerile în partea inferioară a spatelui sau a abdomenului, febra sau frisoanele pot semnala o astfel de infecție. Identificarea timpurie a acestor semne poate ajuta la prevenirea complicațiilor.

Există mai mulți factori de risc care pot crește probabilitatea de a dezvolta ITU. Femeile sunt deosebit de susceptibile din cauza anatomiei lor, dar și persoanele cu diabet, cele cu un sistem imunitar slăbit, persoanele în vârstă și cei cu probleme de vezică urinară sau rinichi sunt în pericol. Alte cauze pot include retenția urinară, utilizarea prelungită a cateterelor și relațiile sexuale.

Pentru diagnosticarea ITU, medicii folosesc analiza urinei pentru a detecta prezenta bacteriilor, a leucocitelor în urină și a nitriților. Dacă sunt detectate bacterii în urină, acesta este un semn clar al unei infecții urinare. Tratamentul constă, în general, în administrarea de antibiotice pentru a ucide bacteriile care cauzează infecția.

2. Unele forme de cancer

Cancerul de tract urinar poate lua diverse forme, fiecare cu simptome, cauze și metode de diagnosticare distincte. Cancerul vezicii urinare este una dintre cele mai frecvente forme și se manifestă printr-o serie de simptome precum urinare frecventă, durere la urinare și sânge în urină. Cauzele pot varia, dar sunt asociate în mod frecvent cu fumatul, expunerea la anumite substanțe chimice și o istorie de infecții ale tractului urinar. Diagnosticul poate implica teste de urină, imagistica medicală și biopsii.

Cancerul de rinichi, de prostată și de uretră sunt alte tipuri de cancer care pot afecta tractul urinar. Simptomele pot varia de la durere și sânge în urină la probleme legate de ejaculare și urinare. Cauzele sunt variate, dar pot include factori genetici, stil de viață nesănătos și expunere la substanțe chimice nocive. Diagnosticul poate implica teste de sânge, imagistica medicală și biopsii.

Unele tipuri de leucemie pot evolua, de asemenea, cu prezența leucocitelor în urină. În general, aceste leucocite sunt modificate, ceea ce reprezintă, în sine, o recomandare pentru efectuarea mai multor investigații în scop de diagnostic. În plus, există mai multe simptome ale leucemiei care pot orienta suspiciunea de diagnostic și investigațiile medicale suplimentare.

3. Afecțiuni autoimune

Afecțiunile autoimune reprezinta un grup de peste 100 de boli în care sistemul imunitar al organismului atacă celulele proprii, în loc să protejeze organismul de agenții patogeni externi. Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul imunitar nu mai face diferența între celulele proprii sănătoase și elementele patogene. Astfel, corpul începe să se autodistrugă, atacând propriile celule și țesuturi.

Printre cele mai comune afecțiuni autoimune se numără lupusul, diabetul de tip 1, scleroza multiplă și artrita reumatoidă. Fiecare dintre aceste boli are simptome specifice, însă toate sunt caracterizate de inflamații și disfuncții ale diferitelor organe sau țesuturi. De exemplu, lupusul poate cauza oboseală, dureri articulare și erupții cutanate, în timp ce diabetul de tip 1 poate duce la sete excesivă, scădere în greutate și urinare frecventă.

Diagnosticul acestor boli este adesea dificil, deoarece simptomele pot varia de la o persoană la alta și pot apărea sau dispărea în timp. De obicei, diagnosticul se bazează pe istoricul medical al pacientului, examinarea fizică și anumite teste de laborator. În cazul sclerozei multiple, de exemplu, pot fi necesare teste de imagistică precum RMN-ul, pentru a detecta leziuni în creier sau măduva spinării.

Deși nu există încă un tratament pentru vindecarea afecțiunilor autoimune, simptomele pot fi gestionate cu ajutorul medicamentelor și a unui stil de viață sănătos. Tratamentul are ca obiectiv reducerea simptomelor, controlarea procesului autoimun și menținerea capacității organismului de a lupta împotriva bolilor. Astfel, pacientul poate duce o viață cât mai normală, cu toate că va trebui să trăiască cu boala respectivă pe tot parcursul vieții.

După explorarea diverselor cauze care pot duce la prezența leucocitelor în urină, inclusiv infecțiile tractului urinar, anumite forme de cancer și afecțiuni autoimune, este evident că un diagnostic corect necesită o evaluare medicală detaliată. Înțelegerea simptomelor și a factorilor de risc poate fi utilă, dar nu înlocuiește consultul medical specializat. Contactează specialistul ori de câte ori starea ta de sănătate te îngrijorează!

Surse:

https://www.medlife.ro/articole-medicale/leucocite-in-urina-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/leucemie-cauze-simptome-tratament

Alte articole interesante...

Cum se descarcă certificatul verde
Certificatul verde, cunoscut și sub denumirea de certificat digital COVID-19, este un document important care […]
Cum să folosești frunzele de nuc în tratamentul pentru păr
Frunzele de nuc sunt cunoscute pentru proprietățile lor benefice asupra sănătății părului. Bogate în vitamine, […]
protetica dentara Implant Studio Bucuresti
Trecerea timpului, obiceiurile vicioase, igiena deficitară, anumite traumatisme sau accidente pot duce la pierderea unuia […]
Experții de la agregatorul de locuri de muncă Jooble îți oferă 10 sfaturi utile pentru […]
Ce activități fizice poți face dacă ai probleme cu inima
A avea probleme cardiace nu înseamnă că trebuie să te retragi complet de la activitățile […]
Cum să îți dai seama singur atunci când ai un accident vascular celebral
Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgență medicală care poate avea consecințe severe asupra sănătății […]
Cum să previi și să tratezi nasul înfundat
Posibile cauze ale nasului înfundat Un nas înfundat, sau congestia nazală, poate fi cauzată de o varietate de […]
Cum se consuma catina
Exista mai multe modalitati prin care puteti consuma catina: Fructe proaspete: Fructele de catina pot […]

Sinonime...

Copyright 2024 © Explicativ.ro