fbpx
Ce este Cancerul

Ce este Cancerul?

Definitia cancerului

Cancerul este o boala in care unele dintre celulele organismului cresc necontrolat si se raspandesc in alte parti ale corpului.

Cancerul poate incepe aproape oriunde in corpul uman, care este alcatuit din trilioane de celule. In mod normal, celulele umane cresc si se inmultesc (printr-un proces numit diviziune celulara) pentru a forma celule noi, in functie de nevoile organismului. Atunci cand celulele imbatranesc sau se deterioreaza, ele mor, iar celule noi le iau locul.

Uneori, acest proces ordonat se intrerupe, iar celulele anormale sau deteriorate cresc si se inmultesc atunci cand nu ar trebui. Aceste celule pot forma tumori, care sunt bulgari de tesut. Tumorile pot fi canceroase sau necanceroase (benigne).

Tumorile canceroase se raspandesc sau invadeaza tesuturile din apropiere si se pot deplasa in locuri indepartate din organism pentru a forma noi tumori (un proces numit metastaza). Tumorile canceroase pot fi numite si tumori maligne. Multe tipuri de cancer formeaza tumori solide, dar cancerele din sange, cum ar fi leucemiile, in general nu formeaza tumori solide.

Tumorile benigne nu se raspandesc in tesuturile din apropiere. Atunci cand sunt indepartate, tumorile benigne de obicei nu cresc din nou, in timp ce tumorile canceroase o fac uneori. Totusi, tumorile benigne pot fi uneori destul de mari. Unele pot provoca simptome grave sau pot pune viata in pericol, cum ar fi tumorile benigne din creier.

Diferente intre celulele canceroase si celulele normale

Celulele canceroase difera de celulele normale in multe feluri. De exemplu, celulele canceroase:

  • Se dezvolta in absenta semnalelor care le spun sa creasca. Celulele normale cresc doar atunci cand primesc astfel de semnale.
  • Ignora semnalele care in mod normal le spun celulelor sa se opreasca din diviziune sau sa moara (un proces cunoscut sub numele de moarte celulara programata sau apoptoza).
  • invadeaza zonele din apropiere si se raspandesc in alte zone ale corpului. Celulele normale se opresc din crestere atunci cand intalnesc alte celule, iar majoritatea celulelor normale nu se deplaseaza in organism.
  • Spun vaselor de sange sa creasca spre tumori. Aceste vase de sange alimenteaza tumorile cu oxigen si substante nutritive si elimina produsele reziduale din tumori.
  • Se ascund de sistemul imunitar. In mod normal, sistemul imunitar elimina celulele deteriorate sau anormale.
  • Pacalesc sistemul imunitar sa ajute celulele canceroase sa ramana in viata si sa creasca. De exemplu, unele celule canceroase conving celulele imunitare sa protejeze tumora in loc sa o atace.
  • Acumuleaza modificari multiple in cromozomii lor, cum ar fi duplicari si eliminari de parti ale cromozomilor. Unele celule canceroase au un numar dublu fata de numarul normal de cromozomi.
  • Se bazeaza pe diferite tipuri de nutrienti decat celulele normale. In plus, unele celule canceroase produc energie din nutrienti intr-un mod diferit fata de majoritatea celulelor normale. Acest lucru permite celulelor canceroase sa creasca mai repede.
  • De multe ori, celulele canceroase se bazeaza atat de mult pe aceste comportamente anormale incat nu pot supravietui fara ele. Cercetatorii au profitat de acest fapt, dezvoltand terapii care vizeaza caracteristicile anormale ale celulelor canceroase. De exemplu, unele terapii impotriva cancerului impiedica vasele de sange sa se dezvolte spre tumori, infometeaza practic tumora de nutrientii necesari.

Cum se dezvolta cancerul?

Cancerul este o boala genetica - adica este cauzat de modificari ale genelor care controleaza modul in care functioneaza celulele noastre, in special modul in care acestea cresc si se divid.

Modificarile genetice care cauzeaza cancerul pot aparea din urmatoarele cauze:

  • de erori care apar in timp ce celulele se divid.
  • de deteriorarea ADN-ului cauzata de substante nocive din mediul inconjurator, cum ar fi substantele chimice din fumul de tutun si razele ultraviolete de la soare. (Sectiunea noastra Cauze si prevenire a cancerului contine mai multe informatii).
  • au fost mostenite de la parintii nostri.
  • In mod normal, organismul elimina celulele cu ADN deteriorat inainte ca acestea sa devina canceroase. Dar capacitatea organismului de a face acest lucru scade pe masura ce imbatranim. Acesta este o parte din motivul pentru care exista un risc mai mare de cancer mai tarziu in viata.

Cancerul fiecarei persoane are o combinatie unica de modificari genetice. Pe masura ce cancerul continua sa creasca, vor aparea modificari suplimentare. Chiar si in cadrul aceleiasi tumori, celule diferite pot avea modificari genetice diferite.

Tipuri de gene care provoaca cancer

Modificarile genetice care contribuie la aparitia cancerului tind sa afecteze trei tipuri principale de gene - proto-oncogene, gene supresoare de tumori si gene de reparare a ADN-ului. Aceste modificari sunt uneori numite "factori determinanti" ai cancerului.

Proto-oncogenele sunt implicate in cresterea si diviziunea celulara normala. Cu toate acestea, atunci cand aceste gene sunt modificate in anumite moduri sau sunt mai active decat in mod normal, ele pot deveni gene care cauzeaza cancer (sau oncogene), permitand celulelor sa creasca si sa supravietuiasca atunci cand nu ar trebui.

Genele supresoare de tumori sunt, de asemenea, implicate in controlul cresterii si diviziunii celulare. Celulele cu anumite modificari ale genelor supresoare de tumori se pot diviza in mod necontrolat.

Genele de reparare a ADN-ului sunt implicate in repararea ADN-ului deteriorat. Celulele cu mutatii in aceste gene tind sa dezvolte mutatii suplimentare in alte gene si modificari in cromozomi, cum ar fi duplicari si deletii de parti ale cromozomilor. Impreuna, aceste mutatii pot face ca celulele sa devina canceroase.

Pe masura ce oamenii de stiinta au aflat mai multe despre modificarile moleculare care duc la aparitia cancerului, au descoperit ca anumite mutatii apar frecvent in multe tipuri de cancer. In prezent, sunt disponibile multe tratamente impotriva cancerului care vizeaza mutatiile genetice intalnite in cancer. Cateva dintre aceste tratamente pot fi utilizate de orice persoana cu un cancer care are mutatia vizata, indiferent de locul in care a inceput sa creasca cancerul.

Cand se raspandeste cancerul?

Un cancer care s-a raspandit din locul in care s-a format prima data intr-un alt loc din organism se numeste cancer metastatic. Procesul prin care celulele canceroase se raspandesc in alte parti ale corpului se numeste metastaza.

Cancerul metastatic are acelasi nume si acelasi tip de celule canceroase ca si cancerul initial, sau primar. De exemplu, cancerul de san care formeaza o tumoare metastatica in plamani este cancer de san metastatic, nu cancer pulmonar.

La microscop, celulele canceroase metastatice au, in general, acelasi aspect ca si celulele cancerului initial. Mai mult, celulele canceroase metastatice si celulele cancerului initial au, de obicei, unele caracteristici moleculare comune, cum ar fi prezenta unor modificari cromozomiale specifice.

In unele cazuri, tratamentul poate contribui la prelungirea vietii persoanelor cu cancer metastatic. In alte cazuri, scopul principal al tratamentului pentru cancerul metastatic este de a controla cresterea cancerului sau de a ameliora simptomele pe care acesta le provoaca. Tumorile metastatice pot provoca daune grave asupra modului in care functioneaza organismul, iar majoritatea persoanelor care mor de cancer mor din cauza bolii metastatice.

Modificari ale tesuturilor care nu sunt cancer

Nu orice modificare a tesuturilor din organism este cancer. Cu toate acestea, unele modificari tisulare se pot transforma in cancer daca nu sunt tratate. Iata cateva exemple de modificari tisulare care nu sunt cancer, dar care, in unele cazuri, sunt monitorizate deoarece ar putea deveni cancer:

  • Hiperplazia apare atunci cand celulele dintr-un tesut se inmultesc mai repede decat in mod normal si se acumuleaza celule suplimentare. Cu toate acestea, celulele si modul in care este organizat tesutul inca arata normal la microscop. Hiperplazia poate fi cauzata de mai multi factori sau conditii, inclusiv iritatia cronica.
  • Displazia este o afectiune mai avansata decat hiperplazia. In displazie, exista, de asemenea, o acumulare de celule suplimentare. Dar celulele au un aspect anormal si exista schimbari in modul in care este organizat tesutul. In general, cu cat celulele si tesutul au un aspect mai anormal, cu atat mai mare este sansa de a se forma un cancer. Unele tipuri de displazie ar putea avea nevoie sa fie monitorizate sau tratate, dar altele nu. Un exemplu de displazie este o alunita anormala (numita nev displazic) care se formeaza pe piele. Un nev displastic se poate transforma in melanom, desi majoritatea nu se transforma.
  • Carcinomul in situ este o afectiune si mai avansata. Desi uneori este numit cancer in stadiul 0, nu este cancer, deoarece celulele anormale nu invadeaza tesuturile din apropiere asa cum o fac celulele canceroase. Dar, deoarece unele carcinoame in situ pot deveni cancer, acestea sunt de obicei tratate.

Tipuri de cancer

Exista mai mult de 100 de tipuri de cancer. Tipurile de cancer sunt denumite, de obicei, dupa organele sau tesuturile in care se formeaza cancerele. De exemplu, cancerul pulmonar incepe in plamani, iar cancerul cerebral incepe in creier. De asemenea, cancerele pot fi descrise dupa tipul de celula care le-a format, cum ar fi o celula epiteliala sau o celula scuamoasa.

Iata cateva categorii de cancere care incep in anumite tipuri de celule:

Carcinom

Carcinomul este cel mai frecvent tip de cancer. Acestea sunt formate din celule epiteliale, care sunt celulele care acopera suprafetele interioare si exterioare ale corpului. Exista mai multe tipuri de celule epiteliale, care au adesea o forma asemanatoare unei coloane atunci cand sunt privite la microscop.

Carcinoamele care incep in diferite tipuri de celule epiteliale au denumiri specifice:

Adenocarcinomul este un cancer care se formeaza in celulele epiteliale care produc lichide sau mucus. Tesuturile cu acest tip de celule epiteliale se numesc uneori tesuturi glandulare. Majoritatea cancerelor de san, de colon si de prostata sunt adenocarcinoame.

Carcinomul bazocelular este un cancer care incepe in stratul inferior sau bazal (de baza) al epidermei, care este stratul exterior al pielii unei persoane.

Carcinomul cu celule scuamoase este un cancer care se formeaza in celulele scuamoase, care sunt celule epiteliale care se afla chiar sub suprafata exterioara a pielii. De asemenea, celulele scuamoase captusesc multe alte organe, inclusiv stomacul, intestinele, plamanii, vezica urinara si rinichii. Celulele scuamoase au un aspect plat, ca niste solzi de peste, atunci cand sunt privite la microscop. Carcinoamele cu celule scuamoase sunt uneori numite carcinoame epidermoide.

Carcinomul cu celule de tranzitie este un cancer care se formeaza intr-un tip de tesut epitelial numit epiteliu de tranzitie sau uroteliu. Acest tesut, care este alcatuit din mai multe straturi de celule epiteliale care se pot mari si micsora, se gaseste in captuseala vezicii urinare, a ureterelor si a unei parti a rinichilor (pelvisul renal), precum si in alte cateva organe. Unele cancere ale vezicii urinare, ureterelor si rinichilor sunt carcinoame cu celule tranzitionale.

Sarcom

Sarcoamele sunt cancere care se formeaza in os si in tesuturile moi, inclusiv in muschi, grasime, vase de sange, vase limfatice si tesut fibros (cum ar fi tendoanele si ligamentele).

Osteosarcomul este cel mai frecvent cancer al oaselor. Cele mai frecvente tipuri de sarcoame ale tesuturilor moi sunt leiomiosarcomul, sarcomul Kaposi, histiocitomul fibros malign, liposarcomul si dermatofibrosarcomul protuberant.

Leucemie

Cancerele care debuteaza in tesutul care formeaza sangele din maduva osoasa se numesc leucemii. Aceste cancere nu formeaza tumori solide. In schimb, un numar mare de globule albe anormale (celule leucemice si celule blastice leucemice) se acumuleaza in sange si in maduva osoasa, inlaturand celulele sanguine normale. Nivelul scazut de celule sanguine normale poate ingreuna accesul organismului la oxigen in tesuturi, controlul sangerarilor sau lupta impotriva infectiilor.

Exista patru tipuri comune de leucemie, care sunt grupate in functie de cat de repede se agraveaza boala (acuta sau cronica) si de tipul de celule sanguine in care incepe cancerul (limfoblastica sau mieloida). Formele acute de leucemie se dezvolta rapid, iar formele cronice se dezvolta mai lent.

Limfom

Limfomul este un cancer care incepe in limfocite (celule T sau celule B). Acestea sunt celule albe din sange care lupta impotriva bolilor si care fac parte din sistemul imunitar. In cazul limfomului, limfocitele anormale se acumuleaza in ganglionii limfatici si in vasele limfatice, precum si in alte organe ale corpului.

Exista doua tipuri principale de limfom:

Limfomul Hodgkin - Persoanele cu aceasta boala au limfocite anormale care se numesc celule Reed-Sternberg. Aceste celule se formeaza, de obicei, din celulele B.

Limfomul non-Hodgkin - Acesta este un grup mare de cancere care incep in limfocite. Cancerele pot creste rapid sau lent si se pot forma din celulele B sau din celulele T.

Mielomul multiplu

Mielomul multiplu este un cancer care incepe in plasmocite, un alt tip de celule imunitare. Plasmocitele anormale, numite celule mielomatoase, se acumuleaza in maduva osoasa si formeaza tumori in oasele din tot corpul. Mielomul multiplu se mai numeste mielom cu celule plasmatice si boala Kahler.

Melanom

Melanomul este un cancer care incepe in celulele care devin melanocite, care sunt celule specializate care produc melanina (pigmentul care da culoarea pielii). Majoritatea melanoamelor se formeaza pe piele, dar melanoamele se pot forma si in alte tesuturi pigmentate, cum ar fi ochiul.

Tumori ale creierului si ale maduvei spinarii

Exista diferite tipuri de tumori ale creierului si ale maduvei spinarii. Aceste tumori sunt denumite in functie de tipul de celule in care s-au format si de locul in care s-a format tumora pentru prima data in sistemul nervos central. De exemplu, o tumoare astrocitara incepe in celulele cerebrale in forma de stea numite astrocite, care ajuta la mentinerea sanatatii celulelor nervoase. Tumorile cerebrale pot fi benigne (nu sunt cancerigene) sau maligne (cancer).

Alte tipuri de tumori

Tumorile celulelor germinale

Tumorile celulelor germinale sunt un tip de tumoare care incepe in celulele care dau nastere spermatozoizilor sau ovulelor. Aceste tumori pot aparea aproape oriunde in organism si pot fi benigne sau maligne.

Tumori neuroendocrine

Tumorile neuroendocrine se formeaza din celule care elibereaza hormoni in sange ca raspuns la un semnal din sistemul nervos. Aceste tumori, care pot produce cantitati mai mari decat in mod normal de hormoni, pot provoca multe simptome diferite. Tumorile neuroendocrine pot fi benigne sau maligne.

Tumorile carcinoide

Tumorile carcinoide sunt un tip de tumori neuroendocrine. Acestea sunt tumori cu crestere lenta care se gasesc de obicei in sistemul gastrointestinal (cel mai adesea in rect si in intestinul subtire). Tumorile carcinoide se pot raspandi in ficat sau in alte locuri din organism si pot secreta substante precum serotonina sau prostaglandinele, provocand sindromul carcinoid.

Pentru depistarea si tratarea cancerului, puteti alege un spital din zona dvs.: https://www.institutiimedicale.ro/spitale-pe-judete/

Alte articole interesante...

Care este diferența dintre bărbați și femei în societate
Diferența dintre bărbați și femei în societate este o temă complexă, care implică aspecte biologice, […]
Care este diferența dintre windows 8 si 8.1
Diferența dintre Windows 8 și Windows 8.1 constă în îmbunătățirile funcționale, modificările aduse interfeței și […]
Care este diferența dintre windows 7 și 10
Diferența dintre Windows 7 și Windows 10 este semnificativă și implică o serie de îmbunătățiri […]
Care este diferența dintre vin sec și demisec
Diferența dintre vin sec și vin demisec constă în cantitatea de zaharuri reziduale rămase în […]
Care este diferența dintre ulcer gastric și duodenal
Diferența dintre ulcerul gastric și ulcerul duodenal constă în localizarea acestor leziuni în tractul gastrointestinal, […]
Care este diferența dintre tun și obuzier
Diferența dintre tun și obuzier constă în caracteristicile tehnice, tactica de utilizare și rolul operațional […]
Care este diferența dintre titluri de stat și obligațiuni?
Diferența dintre titlurile de stat și obligațiuni constă în emitentul lor, în nivelul de risc, […]
Care este diferența dintre tetraedru și piramidă triunghiulară
Diferența dintre tetraedru și piramida triunghiulară constă în modul în care acești termeni sunt folosiți […]

Sinonime...

Copyright 2023 © Explicativ.ro