Orezul salbatic este o cereala gustoasa, bogata in fibre si proteine, ceea ce il face un acompaniament perfect pentru mesele inspirate de toamna. Gustul de nuca al orezului salbatic il face, de asemenea, o garnitura ideala pentru a fi servit cu pui sau curcan la cuptor. Exista mai multe tipuri diferite de orez salbatic, dar cele doua cele mai comune sunt Cultivated Hybrid si Eastern Native. Hibridul cultivat are o aroma mai neutra si este mai usor de gasit. Majoritatea expertilor considera ca orezul salbatic nativ de est (cunoscut si sub numele de Orez salbatic american) are un profil nutritional mai bun si un gust mult mai bun decat hibridul cultivat. Cu toate acestea, nu este la fel de disponibil pe scara larga, asa ca s-ar putea sa trebuiasca sa cautati in magazinele de specialitate sau sa comandati online daca nu il gasiti la magazinul local.
Pentru a gati orezul salbatic, va trebui mai intai sa-l inmuiati in apa peste noapte, apoi sa-l fierbeti timp de aproximativ 30-40 de minute, sau pana se inmoaie. Este important sa clatiti bine orezul salbatic pentru a indeparta orice murdarie sau pietris. Cand este fiert, orezul salbatic ar trebui sa fie moale si sa aiba o aroma de nuca. Daca este prea moale, este posibil sa fi fost gatit prea mult. Iar daca este prea tare, este posibil sa fi fost insuficient gatit.
Prajirea legumelor este o modalitate excelenta de a le spori aroma si de a le scoate in evidenta dulceata naturala. Pentru aceasta reteta, combinati pur si simplu orezul salbatic fiert cu legume prajite, cum ar fi morcovii, dovleacul si cartoful dulce, impreuna cu un dressing cum ar fi tahini, miso sau hummus. Puteti servi acest bol mixt de cereale si legume ca masa principala sau ca garnitura. Pentru o masa principala, adaugati cateva proteine gatite, cum ar fi naut, pui sau tofu. Alternativ, puteti servi acest fel de mancare rece ca salata sau garnitura la un gratar sau la un picnic.