Cum se face coliva

Cum se face coliva? Rețeta de bază, așa cum am învățat de la mama

Dragii mei, coliva este o mâncare cu multă însemnătate, făcută cu suflet și rugăciune, mai ales la pomeni, parastase și alte rânduieli creștinești. Nu e doar o rețetă, ci un gest de iubire pentru cei care nu mai sunt printre noi. În rândurile de mai jos vă arăt cum o fac eu de ani buni, cu ingrediente simple și multă grijă.

Ce ingrediente ne trebuie pentru colivă

O gospodină bună își pregătește din timp cele necesare. Iată ce folosesc eu:

  • 500g arpacaș (de grâu curățat și spălat bine)

  • 1 litru – 1,2 litri de apă (pentru fiert)

  • 200g zahăr (se poate pune mai mult sau mai puțin, după gust)

  • 100g nucă măcinată

  • Coajă de lămâie și/sau portocală (rasă fin)

  • 1 linguriță de scorțișoară

  • 1 praf de sare

  • Esență de rom sau vanilie (după plac)

  • Pesmet sau biscuiți măcinați (pentru decor)

  • Zahăr pudră + model religios (cruce, spice) pentru ornat

Cum fierbem grâul ca să iasă coliva bine legată

Grâul trebuie fiert cu grijă, nu e grabă, că altfel nu se leagă cum trebuie:

  • Spăl grâul în 3-4 ape, până rămâne curat.

  • Îl pun la fiert cu apă cât să-l acopere bine (cam 3 degete peste).

  • Las la foc mic și amestec din când în când să nu se prindă.

  • Când e bobul moale și apa aproape scăzută, adaug sarea, zahărul, coaja rasă, scorțișoara și esențele.

  • Mai las puțin să se îngroașe, apoi sting focul și-l las la răcit, ideal până a doua zi.

Cum se așază coliva și cum o ornăm frumos

Coliva se pune cu grijă într-un platou frumos, de suflet, nu oricum:

  • După ce s-a răcit bine și s-a închegat, o întind cu o lingură sau cu mâna curată într-un strat uniform.

  • Deasupra presar nucă măcinată, apoi pesmetul sau biscuiții pentru decor.

  • La final, presar zahăr pudră cu ajutorul unei site fine.

  • Dacă e pentru biserică sau pomană, fac o cruce din cacao, bombonele sau zahăr colorat, așa cum e obiceiul.

Când se face coliva și care este semnificația ei

Coliva nu e doar o rețetă – e parte din rânduiala noastră creștină:

  • Se face la pomenile de 3, 9, 40 de zile, la 6 luni, 1 an și în fiecare an de pomenire.

  • E simbolul învierii și al vieții veșnice, pentru că grâul, așa cum moare în pământ și încolțește, tot așa și sufletul merge spre lumină.

  • Se aduce la biserică împreună cu vin, colac și lumânări, și se dă de pomană pentru sufletul celui adormit.

Coliva se face cu liniște în suflet, nu pe fugă, și cu gândul bun la cei dragi. Dacă o faci cu grijă și rugăciune, iese gustoasă și frumoasă, cum se cade. Sper să vă fie de folos rețeta mea și, dacă o pregătiți, să vă iasă bine și cu rost.

Alte articole interesante...

Cele mai neobișnuite arome descoperite în cafeaua de specialitate
Pentru mulți, cafeaua este sinonimă cu o băutură amară, poate ușor dulce dacă se adaugă […]
Ce tip de cafea ți se potrivește în funcție de personalitate
Cafeaua a devenit de mult mai mult decât o simplă băutură – este o extensie […]
Cum șă faci bomboane cu fistic și ciocolată
Ingrediente: * 200 g fistic * 5–6 curmale mari (sau 100 g curmale fără sîmburi) * 100 […]
Ilustratie abstracta cu ciocolata si titlul Cum sa faci Fondant de ciocolata rapid
Ingrediente: * 1 lingură de făină * 80 g ciocolată topită * 1 ou * […]
Ilustratie abstracta inspirata de Snickers de casa, cu nuante de ciocolata si caramel si titlul articolului scris cu alb
Ingrediente necesare: • 1 banană coaptă • 80 g ciocolată neagră • 1 lingură unt […]
Ilustrație abstractă cu batoane de lămâie congelate
Ingrediente necesare: • Pentru bază: 1 cană nuci mixte (fistic, migdale) și 8 curmale moi […]
Prăjitură Lava cake
Ingrediente: 1 lingură de făină 20 g ciocolată topită 1 ou 1 pătrățel de ciocolată […]
Cum să gătești rulouri de pui cu brânză
INGREDIENTE: 450 g carne de pui tocată 3 linguri de brânză cremă 2 mâini de […]
Copyright 2025 © Explicativ.ro