fbpx

Ce este scortisoara?

Scortisoara este o specie de condiment obtinuta din coaja arborelui Cinnamomum verum, cunoscut si sub numele de scortisoara adevarata sau scortisoara Ceylon. Arborele de scortisoara este originar din Sri Lanka, dar este cultivat si in alte zone cu clima tropicala.

Scortisoara este apreciata pentru aroma si gustul sau distinctiv si este utilizata pe scara larga in bucataria internationala pentru a imbunatati gustul diverselor preparate, inclusiv prajituri, dulciuri, bauturi calde, cereale si sosuri. Este un ingredient comun in sezonul de iarna si este adesea asociata cu aromele calde si reconfortante.

Coaja arborelui de scortisoara este recoltata si uscata, iar apoi este folosita sub forma de betisoare, pulbere sau ulei esential. Pulberea de scortisoara este de culoare bruna si are un miros dulce si condimentat.

Scortisoara contine compusi aromatici, precum cinnamaldehida, cinnamol si eugenol, care ii confera aroma si proprietatile sale caracteristice. De asemenea, contine antioxidanti, cum ar fi polifenolii, care ofera si anumite beneficii pentru sanatate.

Este important de mentionat ca exista si alte tipuri de scortisoara, cum ar fi scortisoara cassia sau scortisoara chineza, care este mai comuna si mai accesibila in multe regiuni. Scortisoara cassia are o aroma mai intensa si poate contine cantitati mai mari de cumarina, un compus care, in cantitati mari, poate avea efecte adverse asupra sanatatii. Scortisoara Ceylon (adevarata) este considerata a fi de calitate superioara si este preferata pentru utilizarea in scopuri culinare si medicinale.

Scortisoara este un condiment pretios, apreciat pentru aroma sa unica si pentru utilizarea sa in bucatarie. Este important sa distingem intre diferitele tipuri de scortisoara si sa utilizam scortisoara de calitate superioara pentru a beneficia de arome autentice si, in cazul scortisoarei Ceylon, pentru a minimiza expunerea la compusi potential daunatori.