De data aceasta este randul meiului, o cereala foarte veche, originara din Asia Centrala si de Est, cultivata si de vechii egipteni. Este, de asemenea, atat de bun pentru unghii si par, incat populatiile unde este consumat in mod regulat au unghii si par puternice si stralucitoare. In plus, este singura cereala alcalinizanta si usor de digerat, asa ca este excelenta si pentru cei cu probleme de stomac. Este o cereala fara gluten, dar nu uitati ca, la fel ca toate cerealele, nu contine toti aminoacizii esentiali, asa ca hai sa o combinam cu proteine precum legumele.
Chiftelute de mei si fasole neagra:
Ingrediente:
- 200 g mei decorticat
- 300 g dovleac copt
- 100 g fasole neagra fiarta
- sare, piper, ulei de masline extravirgin dupa gust
- fulgi de ovaz sau fulgi de porumb pentru panare
Pregatire:
- Se fierbe meiul prin absorbtie: 200 g mei in 600 g apa usor sarata timp de 25 de minute.
- Se spala bine dovleacul si, fara a-l decoji, se taie in felii de aproximativ 2/3 cm grosime, indepartand semintele si fulgii interiori. Se asaza in tava de cuptor acoperita cu hartie de copt, se presara cu sare si piper si cateva frunze de salvie si rozmarin tocate. Se coace aproximativ 30 de minute la 200, verificand consistenta cu o furculita, trebuie sa fie destul de uscata.
- Se curata de coaja, se transfera intr-un blender si se face crema, se transfera intr-un bol, se adauga mei, sare, piper, se amesteca bine, se adauga fasolea neagra.
- Daca este necesar, deoarece amestecul este prea moale, adaugati putina faina de porumb sau, daca nu suferiti de intolerante, si pesmet.
- Formati chiftelele, aruncandu-le intr-un strat de gomasio, sau fulgi de ovaz sau faina de porumb, sau chiar faina de orez.
- Se rumenesc intr-o tigaie cu putin ulei, se usuca cu prosoape de hartie si se servesc cu putina maioneza vegana, daca doriti.