Descoperirea sodiului a fost atribuita lui Humphry Davy, un chimist englez, in anul 1807. In acel an, Davy a reusit sa izoleze sodiul din clorura de sodiu, cunoscuta si sub numele de sare de bucatarie. Prin folosirea unei baterii voltaice, Davy a produs un amestec de sodiu, potasiu si mercur din clorura de sodiu si apoi a reusit sa obtina elementul curat prin distilarea acestui amestec.
Acesta a fost primul pas facut in descoperirea sodiului. Insa nu doar Davy a contribuit la cercetarea acestui element chimic. Alti chimisti precum Carl Wilhelm Scheele si Joseph Priestley au descoperit mai intai clorura de sodiu si au avut experimente care au dus la descoperirea sodiului.
Insa Humphry Davy este considerat cel care a adus cea mai mare contributie in descoperirea sodiului, datorita experimentelor riguroase si a metodelor precise pe care le-a folosit pentru a dovedi existenta si proprietatile elementului.
Astfel, putem afirma ca descoperirea sodiului a fost un rezultat al muncii multiplelor persoane, iar Humphry Davy ramanand in istorie drept cel care a adus o contributie substantiala in cercetarea si explicarea proprietatilor si intrebuintarilor acestui element chimic.