Catina, cunoscuta si sub denumirea stiintifica Hippophae rhamnoides, este un arbust spinos care creste in zonele temperate si reci, in special in regiunile montane. Aceasta face parte din familia Elaeagnaceae si are fructe mici, de culoare portocalie sau galbena, cu o forma alungita si o textura usor uleioasa.
Catina este recunoscuta pentru continutul sau bogat in nutrienti si substante bioactive. Fructele de catina sunt o sursa valoroasa de vitamine (in special vitamina C si vitamina E), minerale (cum ar fi potasiu, calciu si magneziu), acizi grasi esentiali (inclusiv omega-3, omega-6, omega-7 si omega-9), antioxidanti, fitonutrienti si fibre.
Aceste fructe sunt folosite in multe forme, inclusiv in alimentatie (sucuri, gemuri, siropuri), in produsele cosmetice (uleiuri, creme) si in suplimente alimentare, datorita beneficiilor pentru sanatate pe care le ofera. Fructele de catina sunt considerate a fi un superaliment datorita continutului lor nutritiv si proprietatilor antioxidante.
In medicina traditionala, catina a fost utilizata de secole pentru tratarea diferitelor afectiuni, precum inflamatiile, racelile, tulburarile digestive si problemele pielii. Astazi, cercetarile stiintifice au sustinut numeroasele beneficii pentru sanatate ale catinei, inclusiv sustinerea sistemului imunitar, protectia cardiovasculara, imbunatatirea sanatatii pielii si proprietati antiinflamatorii.
Inainte de a utiliza catina in orice forma, este recomandat sa discutati cu un specialist in domeniul sanatatii pentru a primi sfaturi si recomandari adecvate in functie de nevoile individuale si eventualele afectiuni preexistente.