Rețetă de Bajan cou cou cu pește picant
O adaptare cu puține grăsimi a deliciosului fel de mâncare național din Barbados - făină de porumb și okra, servit cu pește marinat într-un sos picant și gustos.
Pregătire: 35 minute
Gătire: 30 min.
Se servește la 4 persoane
1 lingură de ulei vegetal
1 ceapă mică, tăiată în felii
o jumătate de ardei galben, curățat de semințe și tăiat în fâșii
jumătate de ardei roșu, curățat de semințe și tăiat în fâșii
2 crenguțe de cimbru proaspăt
400 g de roșii tăiate bucăți
1 ardei scotch bonnet mic, tocat mărunt (opțional)
0,5 linguriță de sare (opțional)
200 g de pudră de făină de porumb
100 g de okra crud, tăiat în cubulețe
1 linguriță de ulei vegetal
600ml apă
1. Adăugați pătrunjelul, țelina, ceapa de primăvară, ceapa, ghimbirul, 4 crenguțe de cimbru proaspăt, ardeiul iute roșu și sucul de lămâie într-un robot de bucătărie și dați câteva impulsuri pentru a obține o marinată verde grosieră. Puneți fileurile de pește într-un bol, apoi turnați amestecul. Întoarceți și periați bine peștele pentru a vă asigura că este acoperit complet de marinată. Acoperiți bolul și puneți-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute (sau chiar peste noapte).
2. Pentru a face sosul, încălziți uleiul într-o tigaie mare și adăugați ceapa și ardeii. Gătiți timp de aproximativ 5 minute la foc mediu, până când au început să se înmoaie și să devină aurii. Apoi adăugați celelalte 2 crenguțe de cimbru și scotch bonnet (dacă se utilizează) și mai gătiți încă 1 minut. Adăugați peștele marinat, roșiile și sarea, amestecați ușor și turnați sosul peste pește. Acoperiți vasul și lăsați să fiarbă la foc mic timp de 10 până la 15 minute.
Informații:
Data viitoare, amestecați lucrurile schimbând peștele cu pui fără piele sau carne slabă de capră.
3. În timp ce se gătește peștele, pregătiți coupé-ul. Adăugați făina de porumb într-un castron și adăugați încet apă rece cât să o acoperiți. Folosiți o lingură de lemn pentru a amesteca până obțineți o pastă omogenă, fără să se vadă cocoloașe uscate. Puneți această pastă de făină de porumb deoparte.
4. Puneți okra tăiată în cubulețe într-o oală cu aproximativ 400 ml de apă. Aduceți la fierbere medie, apoi reduceți focul și lăsați să fiarbă timp de aproximativ 5 minute, până când okra se înmoaie. Folosiți o sită sau o strecurătoare pentru a scurge okra, având grijă să păstrați apa fierbinte de okra. Puneți okra deoparte, apoi turnați aproximativ un sfert din apa fierbinte de okra înapoi în cratiță, iar restul într-o carafă.
5. Cu focul la mic, adăugați treptat un sfert din amestecul de făină de porumb înmuiată în apa de okra din oală și bateți până obțineți o pastă omogenă. Adăugați uleiul la amestec și bateți bine, înainte de a adăuga treptat restul de apă de okra și făină de porumb. Bateți continuu până când toată făina de porumb și lichidul sunt bine amestecate și omogene.
6. Treceți la o lingură de lemn și continuați să amestecați făina de porumb timp de încă 2 sau 3 minute. Va începe să bolborosească și să se îngroașe, așa că va trebui să amestecați mai tare pentru a evita formarea de cocoloașe. În acest moment, adăugați okra gătită și amestecați încă câteva minute sau până când okra este bine încorporată în făină de porumb, apoi luați-o de pe foc.
Informații:
Pentru un cou cou mai moale, adăugați mai multă apă fiartă în această etapă. Puteți încerca, de asemenea, să adăugați mai multe legume pentru o textură diferită - ardeii roșii și galbeni tăiați în cuburi funcționează bine.
7. Împrăștiați pătrunjelul tocat peste pește și serviți cu cou cou.
Poftã bunã!
Sursa foto + text:https://www.nhs.uk/healthier-families/recipes/bajan-cou-cou-with-spicy-fish/