Curiozități despre bradul de Crăciun
Bradul de Crăciun este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale sărbătorilor de iarnă. Decorarea acestuia aduce bucurie și veselie în casele oamenilor din întreaga lume. Dar de unde provine această tradiție și ce curiozități interesante ascunde? Iată câteva lucruri fascinante despre bradul de Crăciun:
1. Originea bradului de Crăciun este păgână
Tradiția decorării unui copac în timpul iernii are origini păgâne. În culturile antice nordice și germane, brazii veșnic verzi simbolizau viața eternă și erau folosiți pentru a celebra solstițiul de iarnă.
2. Germania este leagănul bradului de Crăciun modern
Primul brad de Crăciun decorat, așa cum îl știm astăzi, a apărut în Germania în secolul al XVI-lea. Martin Luther este creditat cu adăugarea lumânărilor pe brad pentru a recrea frumusețea stelelor din cer.
3. Primul brad de Crăciun iluminat electric
Primul brad iluminat electric a fost creat de Edward H. Johnson în 1882, un partener al inventatorului Thomas Edison. Johnson a decorat bradul cu 80 de beculețe roșii, albe și albastre.
4. Tradiția a ajuns în America în secolul al XIX-lea
Imigranții germani au adus tradiția bradului de Crăciun în Statele Unite în anii 1800. Până la sfârșitul secolului, aceasta a devenit populară în toată țara.
5. Brazii artificiali au apărut în Germania
Primii brazi artificiali au fost fabricați în Germania la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aceștia erau realizați din pene de gâscă vopsite în verde.
6. Cel mai mare brad de Crăciun din lume
Cel mai mare brad de Crăciun din lume este de fapt o instalație de lumini pe Muntele Ingino, în Gubbio, Italia. Bradul iluminat măsoară peste 650 de metri în înălțime.
7. Există o „Regină a Brazilor de Crăciun”
Orașul Riga din Letonia pretinde că a avut primul brad de Crăciun decorat public în 1510, având o tradiție deosebită legată de acest simbol.
8. Decorarea cu globuri a început în Germania
Globurile din sticlă, astăzi esențiale pentru decorarea bradului, au fost create pentru prima dată în Germania în secolul al XVI-lea. Meșteșugarii din Thuringia au fost pionierii acestei tradiții.
9. Bradul de Crăciun al Casei Albe
Tradiția de a avea un brad de Crăciun în Casa Albă a început în 1856, în timpul președintelui Franklin Pierce. Astăzi, fiecare președinte alege un brad pentru a decora faimoasa reședință.
10. Simbol al speranței și păcii
În timpul Primului Război Mondial, soldații germani și britanici au decorat brazi de Crăciun pe câmpul de luptă, ca semn al păcii temporare și al speranței.
11. „O, Tannenbaum” este un imn dedicat bradului
Cântecul „O, Tannenbaum” (O, Brad Frumos) este un colind german care celebrează frumusețea bradului veșnic verde.
12. Cea mai rapidă împodobire a unui brad
Recordul pentru cel mai rapid timp de împodobire a unui brad este de doar 36,89 secunde și a fost stabilit în 2015.
13. Bradul din Trafalgar Square, un cadou special
În fiecare an, Norvegia oferă un brad uriaș Marii Britanii, amplasat în Trafalgar Square din Londra. Este un simbol al recunoștinței pentru sprijinul britanic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
14. Tăierea brazilor este reglementată
Pentru a proteja pădurile, în multe țări există pepiniere speciale unde se cresc brazi pentru Crăciun. După sărbători, aceștia pot fi reciclați pentru compost sau alte utilizări.
15. Bradul de Crăciun în Japonia
În Japonia, tradiția bradului de Crăciun a fost introdusă de comercianții străini. Acesta este decorat cu origami și alte ornamente tradiționale japoneze.
16. Culorile specifice bradului au semnificație
Roșul simbolizează iubirea și bucuria, verdele reprezintă viața eternă, iar auriul și argintiul reflectă prosperitatea și lumina.
17. Unele braduri au teme ecologice
În ultimii ani, bradurile ecologice au câștigat popularitate. Acestea sunt realizate din materiale reciclate, cum ar fi sticlele de plastic sau lemnul recuperat.
18. Bradul Rockefeller din New York
Bradul de Crăciun amplasat anual în fața Rockefeller Center este unul dintre cele mai faimoase din lume. Tradiția a început în 1931, iar bradul este decorat cu mii de luminițe și o stea uriașă.
Bradul de Crăciun nu este doar un simbol al sărbătorilor, ci și o expresie a tradițiilor, a creativității și a spiritului comunității. Fie că este natural sau artificial, decorat cu globuri, luminițe sau decorațiuni handmade, bradul aduce magie în casele noastre în fiecare an! 🎄✨