Citiți mai departe dacă sunteți în căutarea unor instrucțiuni pas cu pas despre cum să jucați Monopoly, clasicul joc de societate de familie. Lansat inițial în 1933 și adus de Hasbro, acesta este cam cel mai popular joc de societate din toate timpurile. Sunt șanse mari să fi crescut cu el sau să fi cunoscut pe cineva care a crescut cu el și știi deja cum să joci acest joc foarte ușor.

Multe s-au schimbat în lumea jocurilor de societate de când a apărut Monopoly, ceea ce a dus la unele opinii polarizate cu privire la faptul dacă Monopoly este bun sau nu, dar nimeni nu poate nega popularitatea și statutul său iconic. Acesta este ghidul nostru despre cum să joci Monopoly.

Cum să joci Monopoly – Ce este?

Ești un magnat gras și vrei să investești în cât mai multe proprietăți pe parcursul călătoriei tale pe tabla de joc. Arunci un zar pentru a te deplasa și mergi pe o pistă care se mișcă mereu în buclă înainte pentru a spera să aterizezi în locul potrivit pentru a obține un grup de proprietăți cunoscut sub numele de Monopoly.

Concurează și fă schimburi comerciale cu alții pentru a încerca să îți asiguri zona ta de pe tablă care va opri jucătorii și îi va face să îți plătească sume mari de chirie. Veți învăța în acest ghid despre cum să jucați Monopoly, și că este vorba despre a fi în mod strategic cantitatea potrivită de agresivitate pentru a merge spre câștig.

Timpul necesar de joc: Aproximativ 60 – 180 de minute.

Acesta este un ghid pas cu pas despre cum se joacă Monopoly, popularul joc de societate de tip magnat de familie. Noțiuni suplimentare și reguli speciale pot fi găsite sub listă. Acestea vor fi menționate pentru confortul dumneavoastră.

 1. Configurare – Scoateți tabla de joc
  Pentru a da startul acestei căutări despre cum se joacă Monopoly, desfaceți tabla de joc și puneți-o în centrul tuturor.
 2. Scoateți Cufărul Comunității / Șansa
  Luați cele două teancuri separate de cărți marcate „Community chest” și, respectiv, „Chance”, amestecați-le și puneți-le pe fiecare spațiu negru corespunzător de pe tabla de joc.
 3. Selectați jetonul de jucător
  Există diferite piese de jucător din care puteți alege. Fiecare jucător își ia piesa aleasă, luptându-se cu alți jucători, dacă este necesar, și o plasează pe spațiul „Go”.
 4. Determinați bancherul și distribuiți banii de început
  Un jucător trebuie să preia rolul de „bancher”, adică persoana responsabilă cu manipularea banilor. Dați-i acestei persoane tava cu bani. Bancherul dă apoi fiecărui jucător 1 500 de dolari în numerar de început (2 x 500 de dolari, 2 x 100 de dolari, 2 x 50 de dolari, 6 x 20 de dolari, 5 x 10 dolari, 5 x 5 dolari, 5 x 1 dolar).
 5. Lansare pentru primul jucător
  Ultimul pas înainte de a juca Monopoly este stabilirea primului jucător. Toată lumea aruncă zarurile. Numărul cel mai mare câștigă și apoi se procedează în sensul acelor de ceasornic în jurul cercului.
 6. Jucătorul activ aruncă zarurile
  Se aruncă câte un zar cu 2 zaruri cu 6 fețe, apoi jucătorul respectiv se deplasează pe tablă cu numărul de spații corespunzător. Te poți deplasa doar într-o singură direcție și trebuie să te deplasezi în spațiile aruncate. Acest lucru se întâmplă doar o singură dată, cu excepția cazului în care arunci „duble” (cele două zaruri au același număr pe ele) și atunci vei merge din nou. Acest lucru poate continua să se întâmple până când o faci de trei ori la rând, ceea ce te trimite la închisoare pentru a pune capăt șirului.
 7. Alege să cumperi o proprietate
  După ce ați aruncat zarurile, dacă ajungeți pe o proprietate (fie un grup de culori, o utilitate sau o cale ferată) care nu este deținută de niciun alt jucător, atunci aveți opțiunea de a o cumpăra. Pentru a face acest lucru, trebuie să plătești costul indicat pe spațiul de pe tablă către bancă din rezerva ta de bani. Obțineți acea carte de proprietate și acum o dețineți și puteți colecta chirie pe ea.
 8. Plata chiriei
  După ce ați aruncat zarurile, dacă aterizați pe o proprietate (fie un grup de culori, o utilitate sau o cale ferată) care este deținută de un alt jucător, atunci trebuie să îi plătiți chirie. Chiria pe care o datorați este indicată pe cartea de proprietate și are legătură cu ce anume din grupul respectiv deține și dacă există îmbunătățiri pe ea. Îi plătești acelui jucător din rezerva ta de bani.
 9. Spațiu specializat
  După ce ați aruncat zarurile, dacă aterizați pe un spațiu care nu este o proprietate, înseamnă că vă aflați pe unul dintre cele 11 spații de specialitate care nu au o etichetă de preț. Vedeți lista completă la Spații de Specialitate de mai jos.
 10. Comerț
  În orice moment, jucătorii pot face schimburi. Cu orice combinație de proprietăți și/sau bani puteți face un schimb cu un alt jucător. Nu puteți face schimb de imunități sau alte idei metaforice.
 11. Ipotecă
  La rândul tău, poți ipoteca sau dezimpoteca orice proprietăți pe care le deții. Pentru a ipoteca, întoarceți-o și colectați valoarea ipotecii de la bancă. Atunci când sunteți ipotecat, nu puteți construi sau încasa chirie. Pentru a anula ipoteca, trebuie să returnezi acea valoare + 10%. Întoarceți-o la loc și tratați-o din nou ca pe o proprietate normală. Dacă doriți, puteți să o ipotecați din nou.
 12. Monopoluri și construcții
  Cheia jocului este să obțineți un Monopoly. Adică atunci când dețineți toate cele trei (sau două, în câteva cazuri) proprietăți dintr-un grup de culori. Când ai un monopol, atunci poți construi și poți încasa chirii mari. Odată ce ai unul, construiești plătind costul casei. Poți adăuga o a 2-a casă doar atunci când ai cumpărat în mod egal case pe celelalte proprietăți din grup. Și nu poți construi un hotel decât dacă ai patru case în spațiul respectiv.
 13. Pasează zarurile și repetă
  După ce un jucător a aruncat zarurile și rândul său s-a încheiat, acesta pasează zarurile jucătorului din stânga sa. Acesta este acum jucătorul activ și repetă totul.
 14. Ultimul jucător în picioare
  În momentul în care un jucător nu poate plăti pe cineva, este eliminat, iar toate proprietățile și averea rămasă sunt predate jucătorului datornic. Jocul se încheie atunci când rămâne un singur jucător și toți ceilalți au fost eliminați. Este ușor să înveți cum să joci Monopoly!

Informații cheie

Cufărul comunității (x2) – Luați o carte din teancul de cărți cufărul comunității, faceți ceea ce scrie pe ea.

Șansă (x2) – Luați o carte din teancul de cărți de șansă, faceți ceea ce scrie pe ea.

Go (x1) – Fie că aterizezi pe spațiul Go, fie că treci de el, câștigi 200 de dolari pe care îi poți adăuga la stocul tău de bani.

Free Parking (x1) – Nu se întâmplă nimic. Unii oameni joacă după regula casei de a adăuga bani aici, dar nu faceți asta, este ceea ce face ca jocul să dureze mult timp.

Impozit pe venit (x1) – Plătiți fie 200 de dolari, fie 10% din valoarea dvs. (include proprietatea). Plătiți acest lucru la bancă.

Taxa de lux (x1) – Plătiți 75 de dolari băncii.

Închisoare (x1) – Dacă aterizezi aici, nu se întâmplă nimic, ești în trecere. Dacă ești trimis aici (3x dubluri, wild card, spațiu pentru a merge la închisoare), rămâi până când plătești 50$ sau faci dubluri.

Du-te la închisoare (x1) – Dacă aterizezi aici, ești trimis imediat la închisoare și te muți în spațiul închisorii.