Cine a descoperit soda
Soda (sau bicarbonatul de sodiu) a fost descoperit de catre chimistul englez Nicolas Leblanc in anul 1791. Acesta a realizat un proces chimic prin care a obtinut carbonat de sodiu din sarurile de calciu, oferind astfel unei lumi in plina expansiune industriala un nou produs chimic revolutionar.
Leblanc a reusit sa obtina exact ceea ce isi dorea, deoarece carbonatul de sodiu era un ingredient esential in fabricarea sticlelor, sapunului si a altor produse chimice importante, fiind numit "inima industriei chimice".
Acesta a fost doar inceputul pentru soda, care a devenit din ce in ce mai popular in randul oamenilor si industriei. In anul 1846, chimistul american Austin Church a creat un proces prin care s-a putut produce bicarbonat de sodiu de inalta puritate, confirmand astfel importanta acestui compus chimic si avand o contributie majora in dezvoltarea industriei alimentare.
De-a lungul anilor, au fost descoperite si alte variante de fabricare a sodei, precum ammonia si carlsberg, dar fiecare s-a bucurat de un succes limitat. In schimb, bicarbonatul de sodiu a ramas cel mai popular si accesibil tip de soda si este utilizat pana in prezent in industria alimentara, farmaceutica si nu numai.
Pe masura ce cererea pentru produse chimice a crescut in perioada postbelica, productia de bicarbonat de sodiu a crescut si ea. In anul 1970, bicarbonatul de sodiu a fost inclus si in lista produselor alimentare aprobate de FDA (Food and Drug Administration), garantand astfel calitatea si siguranta acestui compus chimic.
In prezent, produsele pe baza de bicarbonat de sodiu au o multime de intrebuintari, de la alimentatie la igiena personala si curatenie. De asemenea, este un ingredient popular in industria medicala si in tratarea unor afectiuni precum indigestia si arsurile stomacale.
Cu siguranta, descoperirea sodei de catre Nicolas Leblanc a avut un impact substantial asupra dezvoltarii industriei chimice si a adus o multime de beneficii pentru oameni si mediul inconjurator. Astazi, aceasta ramane unul dintre cei mai versatili si indispensabili compusi chimici care a revolutionat modul in care traim si ne ingrijim.