fbpx

Cine a descoperit busola

Busola este un instrument de orientare, care este folosit de secole pentru a stabili direcția cardinelor. Cine a descoperit acest instrument deosebit?

Deși multe culturi antice au folosit diverse forme de busolă pentru a se orienta în teren, se crede că prima busolă modernă a fost inventată în China, în secolul al III-lea î.Hr. Această busolă era un vas cu apă în care se afla un ac magnetic sub formă de peștișor, care indica direcția nord-sud.

Mulți cred că această busolă chineză a adus un mare avantaj navigației și comerțului din secolul al III-lea î.Hr. Pe timpul dinastiei Han, spre sfârșitul secolului II î.Hr., astfel de busole erau folosite în mod regulat pentru navigație pe mare, dar și pentru explorarea teritoriilor noi din China.

În Europa, prima mențiune a unei busole este făcută în secolul al XII-lea, în scrierile lui Alexander Neckam, un călugăr și savant englez. El descrie așa-numitele "acumini care atrag fierul", care indicau direcția nord-sud. Acest concept a fost preluat și dezvoltat în secolul al XIII-lea de către exploratorul italian Flavio Gioia și cartograful marinier Amalfi, care au inventat busola cu un ac magnetic și o rozetă magnetică.

De-a lungul timpului, busola a fost îmbunătățită și dezvoltată, devenind un instrument esențial pentru navigație. În secolul al XVI-lea, marile descoperiri geografice au dus la necesitatea unei busole mai precise și mai eficiente, iar astfel s-au dezvoltat busolele cu două acuri și cu lentilă de mărire, pentru a putea fi folosite și pe mări agitate.

În secolul al XVIII-lea, fizicianul german Friedrich Gauss a descoperit conceptul de declinație magnetică a pământului, adică diferența dintre direcția nordului magnetic și nordul geografic al Pământului. Acest lucru a dus la dezvoltarea busolelor cu cadran gradat, care puteau să afișeze și această declinație, ceea ce a îmbunătățit navigația în zonele îndepărtate de ecuator.

În timpul Primului Război Mondial, busola a fost folosită în mod constant în operațiunile militare, devenind un instrument esențial pentru navigație în condiții de vreme nefavorabilă și teren accidentat. Astăzi, busolele sunt folosite nu doar în navigație și orientare, ci și în activități de camping, drumeții sau alpinism.

Chiar și în era tehnologiei avansate, busola rămâne un instrument esențial pentru navigație, și este folosită în continuare de amatori și profesioniști deopotrivă. Cine ar fi putut crede că un simplu ac magnetic și o rozetă ar putea revoluționa modul în care ne orientăm și călătorim?

În concluzie, deși nu poate fi atribuită unei singure persoane sau culturi, busola a fost descoperită și dezvoltată de-a lungul timpului de către multe popoare și personalități. Ea este un simbol al ingeniozității și inovației umane, care ne-a facilitat și ne facilitează în continuare explorarea și cunoașterea lumii în care trăim.

Alte articole interesante...

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii - Lucian Blaga Eu nu strivesc corola […]
Unul dintre cele mai fascinante mistere ale istoriei religiei este vindecarea codurilor biblice. Este un […]
Când se folosește semnul exclamării
Semnul exclamării (!) este un simbol de punctuație folosit pentru a exprima o gamă variată […]
Ce înseamnă antrepriza generală
Antrepriza generală este un concept esențial în industria construcțiilor și a dezvoltării imobiliare. Ea se […]
Ce este o casă nZEB
O casă nZEB (nearly Zero Energy Building) este o clădire proiectată și construită pentru a […]
ul Alcoolul este o substanță binecunoscută în societatea umană, care a fost descoperită cu mii […]
Ce este o Nebulă
O nebuloasă este un vast nor interstelar de praf, hidrogen, heliu și alte gaze ionizate, […]
Cantarul este un instrument folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru a masura si […]

Sinonime...

Copyright 2024 © Explicativ.ro