fbpx
ce inseamna lgbt

Ce înseamnă LGBT?

Conform Wikipedia, LGBT reprezintă o abreviere utilizată ca termen colectiv pentru comunitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgen.

Termenul a apărut începând cu anul 1990.

L de la lesbiană:  desemnează femeile homosexuale care sunt atrase din punct de vedere sexual sau afectiv de alte femei.

G de la gay: este vorba de bărbații homosexuali, care sunt atrași din punct de vedere sexual sau afectiv de alți bărbați.

B de la bisexual: persoane care pot fi atrase din punct de vedere sexual sau afectiv de ambele sexe (bărbați sau femei).

T de la trans: este vorba de persoane transgen, adică de acele persoane care nu acceptă genul cu care s-au născut ci pe cel cu care se identifică. Asociațiile drepturilor LGBT recomandă să nu se mai folosească termenul de transsexual deoarece acest termen se concentrează mult prea tare pe schimbarea fizică a sexului și că ar avea o conotație medicală. Cel mai bine este să se folosească termeni precum trans sau transgender.

Înainte ca această siglă să îți facă apariția, în anul 1990, termeni precum homosexual sau gay erau folosiți petru a desemna persoanele non-heterosexuale. Cu toate acestea, acest termen a fost considerat mult prea restrictiv și a fost înlocuit de către sigla LGBT care permite includerea orientării sexuală (lesbiană, gay, bisexuală) și o identitate de gen (transsexual și transgender).

Mișcarea LGBT

Drept urmare, LGBT este unul din numeroasele acronime folosite pentru a defini diferitele comunități de persoane care nu se descriu drept heterosexuale. Pentru a încarna mai eficient această diversitate, unele persoane preferă să folosească unele acronime precum LGBTQQIP2SAA care regrupează lesbiene, gay, bisexuali, transgender, androgini sau asexuali.

Folosit începând cu anul 1990, acronimul LGBT este o adaptare a acronimului LGB, care a început să înlocuiască expresia de comunitate gay, la sfârșitul anului 1980 care, confom numeroșilor membri ai comunității în chestiune, nu reprezenta în mod fidel toate persoanele la care făcea referire. Și, în ziua de azi, termenul a tot crescut, ajungându-se la LGBTQIA+.

Care este semnificația drapelului LGBT?

Rozul reprezintă sexualitatea.

Culoarea roșie reprezintă viața.

Culoarea portocalie simbolizează vindecarea.

Galbenul semnifică culoarea soarelui.

Verdele reprezintă importanța naturii.

Turcoazul conferă magie.

Albastrul reprezintă armonia și serenitatea.

Banda violet este simbolul spiritului.

Drapelul LGBT reprezintă un simbol al comunității lesbiene, gay, bisexuală și trans. Culorile drapelului reprezintă diversitatea comunității în timp ce poziția triunghiului demonstrează solidaritatea.

Drapelul curcubeu este un simbol al libertății, al acceptării, al mândriei și al uniunii. Drapelul a fost conceput de către artistul Gilbert Baker în anul 1978 care, initial își dorea să utilizeze rozul, roșu, portocaliul, galbenul, verdele, turcoazul și indigo. Numărul 6 este un simbol al comunității LGBT.

Rainbow Flag a fost conceput drept simbol al paradei gay. De atunci, drapelul curcubeu a devenit un simbol pentru ansamblul comunității LGBTQ și a fost folosit drept un simbol al diversității și al mândriei din întreaga lume. Acest drapel a stârnit o mulțime de reacții negative din partea anumitor persoane care l-au considerat drept ofensator. Cu toate acestea, companiile mari și societățile mai mari profită de unele ocazii pentru a folosi un motiv asociat diversității.

Ai aflat Ce înseamnă LGBT? Dă vorba mai departe...

Alte articole interesante...

Ce înseamnă Socheres
"Socheres" este un termen din limba romani, limba vorbită de populația romă (sau romani). În […]
Ziua muncii
Ziua Muncii, cunoscută și sub numele de Ziua Internațională a Muncitorilor, este o sărbătoare anuală […]
Ziua națională a României
Ziua Națională a României este sărbătorită în fiecare an pe 1 decembrie. Această zi comemorează […]
Ziua pământului
Ziua Pământului este sărbătorită anual pe 22 aprilie și marchează aniversarea nașterii mișcării ecologiste moderne, […]
Ziua internațională a femeii
Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită pe 8 martie în fiecare an, este o zi globală […]
Ziua îndrăgostiților
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută și sub numele de Sfântul Valentin, este sărbătorită pe 14 februarie în […]
Dacă ai visat lilieci... Poate te-ai gândit întotdeauna că visul cu lilieci are o semnificație […]
Limba Galbena: Cauze si TratamenteIn medicina, culoarea limbii poate oferi indicii importante despre starea de […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro