BISEXUÁL, -Ă, bisexuali, -e, adj. (Despre plante şi animale) Care dispune de organe de reproducere ale ambelor sexe; hermafrodit, bisexuat, androgin. [Pr.: –xu-al] – Din fr. bissexuel.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BISEXUÁL, -Ă adj. Bisexuat. [Pron. -xu-al, pl. -li, -le. / cf. fr. bissexuel].
(Dicţionar de neologisme)

BISEXUÁL, -Ă adj. cu ambele sexe; cu stamine şi pistil; hermafrodit; bisexuat. (< fr. bisexuel)
(Marele dicţionar de neologisme)

BISEXUÁL2, -Ă, bisexuáli, -e, adj. Heterosexual. (cf. engl. bisexual) [MW]
(Alte dicţionare)

bisexuál adj. → sexual
(Dicţionar ortografic al limbii române)

Definitia din dex a cuvantului Bisexual – ce inseamna Bisexual

Bisexualitatea reprezintă atracția sexuală sau romantică față de persoane de orice sex, fie că vorbim de sex masculin, feminin sau intersex, o noțiune relativ nouă care se atribuie unei persoane care are calități fizice aparținând ambelor sexe.

Bisexualitatea se poate recunoaște astfel și sub denumirea de trisexualitate, multisexualitate sau pansexualitate. Aceasta nu este sinonimă însă cu orientarea homosexuală și este mult mai răspândită decât se credea până de curând. Conceptul este unul care caracterizează o orientare sexuală, alături de ceilalți trei termeni folosiți pentru orientări sexuale, și anume heterosexualitate, homosexualitate și asexualitate. În ultimii ani se consideră că din punct de vedere biologic sunt, însă, mai multe tipuri de sexualitate decât cele patru recunoscute de către cercetătorii secolului trecut. O orientare bisexuală nu echivalează neapărat cu atracție sexuală pentru ambele sexe, însă persoanele care au o preferință preponderentă pentru un anumit sex, însă dezvoltă anumite atracții și pentru un alt sex, se consideră că pot fi caracterizate ca fiind bisexuale. Oamenii de știință au analizat această situație, însă nu au găsit o cauză anume care conduce către o anumită orientare sexuală. Se consideră că este o combinație între hormoni, mediu și influențe genetice și nu este considerată o alegere a individului.

Știința favorizează teoriile biologice și consideră că există mai multe dovezi care susțin cauzele biologice ale apartenenței la o anumită orientare sexuală, mai ales în cazul bărbaților, declasând cauzele sociale. Comportamentul bisexual a fost observat de-a lungul timpului la oameni și la unele specii de animale, în jur de 1500. Comunitatea LGBTQIA+ este una care are foarte mulți membrii, dintre aceștia aproximativ 50% se identifică ca bisexuali. Orientarea sexuală nu are nici o influență asupra procesului de reproducere, astfel că o persoană bisexuală sau homosexuală, poate avea, de asemenea, progenituri. Există indivizi care se identifică ca fiind bisexuali fără a fi avut experiențe sexuale de acest tip.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.