In timp ce gustam in zilele noastre delicioasele si diversele sortimente de inghetata, cu fructe, ciocolata sau alte arome, ne punem rareori intrebarea: cine a fost primul om care a descoperit aceasta delicatesa?
Pentru aceasta, trebuie sa ne intoarcem cu mult timp in urma, in Babilonul Antic, unde prima mentiune a inghetatei a fost descoperita in 4000 i.Hr. Se pare ca in acele vremuri, inghetata era facuta din fructe inghetate in zapada adusa de pe munti si aromatizata cu miere sau sirop de fructe.
Insa, adevarata descoperire a inghetatei este atribuita chinezilor din Dinastia Tang, din secolul al VII-lea, care au creat o delicioasa combinatie de orez, lapte si zahar, inghetata fiind creata prin inghetarea si amestecarea acestor ingrediente intr-un vas de metal incurajat cu zapada si sare.
In secolul al XIII-lea, Marco Polo a adus aceasta reteta in Italia, unde a inceput sa fie preparata si consumata in mod frecvent de catre nobilime si familii instarite. In timp, cu toate imbunatatirile aduse, inghetata a devenit un desert extrem de popular in toata Europa.
In 1744, Francesco Procopio dei Coltelli, un italian stabilit la Paris, a deschis primul magazin de inghetata din lume, numit "Cafe Procope", unde a inceput sa ofere mai multe sortimente de inghetata, cum ar fi vanilie, ciocolata, zmeura, capsuni, etc.
In America, in secolul al XVII-lea, Thomas Jefferson a descoperit inghetata in timpul vizitei sale in Franta si a introdus-o in mod oficial in Statele Unite ale Americii.
In 1843, Nancy Johnson, o americana din New Jersey, a inventat prima masina pentru prepararea inghetatei, care a revolutionat industria si a facut inghetata mai accesibila pentru public.
In prezent, inghetata este un desert indragit si consumat in intreaga lume, avand mii de sortimente si retete, iar industria de inghetata este una dintre cele mai profitabile din lume.
Astfel, putem concluziona ca inghetata a fost descoperita si imbunatatita de-a lungul secolelor de catre diferite culturi si civilizatii, dar putem spune ca chinezii sunt cei care au adus-o in forma sa moderna si au facut-o cunoscuta la nivel mondial.