Fermentatia alcoolica a fost descoperita in urma cu cel putin 10.000 de ani, cand oamenii au observat ca fructele stocate intr-o anumita maniera se transformau intr-o bautura mai puternica si mai placuta la gust.
Desi nu se cunoaste cu exactitate cine a facut prima descoperire a fermentatiei alcoolice, exista cercetatori care au studiat acest proces si au ajuns la concluzia ca probabil a fost descoperit accidental de catre vechile civilizatii care se ocupau cu cultivarea plantelor.
In Egiptul Antic, de exemplu, erau cunoscute procesele de fermentatie pentru obtinerea berii si vinului, iar in China se puneau la macerat fructe si cereale pentru a produce bauturi alcoolice. Similar, in India si Mezoamerica, au fost descoperite vestigii ale bauturilor fermentate din sorg, porumb si miere.
Cu timpul, aceste cunostinte au fost impartasite si dezvoltate de civilizatiile din jur, iar astazi procesul de fermentatie alcoolica este bine cunoscut si utilizat la scara larga in fabricarea diverselor bauturi alcoolice.
Insa, chiar daca nu se cunoaste cu exactitate cine a facut prima descoperire a fermentatiei alcoolice, oamenii au continuat sa exploreze acest proces si sa ii gasesca noi aplicatii. Astfel, astazi, fermentatia alcoolica este folosita nu doar in producerea bauturilor alcoolice, ci si in productia de alimente, medicamente si combustibili.
In concluzie, putem spune ca fermentatia alcoolica a fost descoperita de omenire cu mult timp in urma si a fost un proces care s-a dezvoltat continuu, de la descoperirea accidentala pana in prezent, aducand inovatii si beneficii in diferite domenii. Este un proces fascinant si meticulos care a dat nastere la unele dintre cele mai populare si apreciate bauturi din lume.