Pentru a pregati pieptul de rata cu otet balsamic, mai intai se indeparteaza penele de pe piept, pur si simplu se scot cu o penseta si pieptul se rumeneste usor la foc ca sa se curete complet de tot excesul. Apoi se indeparteaza excesul de grasime cu un cutit extrem de bine ascutit si se taie mai intai oblic si apoi vertical pe toata suprafata pieptului. Cand tigaia este extrem de bine incinsa, se pun bucatile de piept de rata pe partea cu piele. Dupa 3-4 minute, se intorc si se rumenesc suficient de bine si pe cealalta parte. Acum adaugati ceapa curatata si taiata in felii si usturoiul pisat cat de fin cu putinta. Adaugati cimbrul, rozmarinul si continuati apoi cu otetul balsamic. Se lasa sa se evapore complet dar usor si se adauga apa (sau bulion de legume, daca preferati).
Gatiti pieptul de rata timp de aproximativ zece minute (trebuie sa ramana roz in interior), apoi transferati-l pe o planseta de tocat, pastrand deoparte lichidul de gatit, pe care il veti turna intr-o strecuratoare. Strecurati lichidul zdrobind amestecul cu o lingura direct in aceeasi tigaie in care ati gatit pieptul de rata din pasii anteriori.
Adaugati mierea si gatiti timp de 3-4 minute pentru a obtine un sos fin si usor lichid. Intre timp, se feliaza pieptul de rata in felii potrivite si se asaza feliile pe un platou. Finalizati felul de mancare cu sosul proaspat preparat din miere si serviti pieptul de rata cu otet balsamic.