Se pune caracatita intr-o cratita, se umple cu apa pana sus cat sa acopere caracatita, se adauga morcovul taiat felii, ceapa taiata in patru, cimbrul, foaia de dafin, sarea grunjoasa si boabele de piper.
Se aduce caracatita la un clocot usor si se fierbe timp de aproximativ 1 ora; cand devine moale, este gatita. Se lasa sa se raceasca in sos de rosii sau bulion dupa preferinte pana cand ajunge la temperatura camerei. Se scurge si se pastreaza la frigider.
Se prepara sosul de citrice. Se decojesc 4 portocale si se indeparteaza cojitele si pielitele, pastrand doar sucul acestora. Se amesteca jumatate din feliile de portocala cu sucul de portocale, 10 ml de ulei de masline si un praf de sare pana cand se obtine un amestec omogen si gros.
Se amesteca feniculul tocat fin cu cealalta jumatate din feliile de portocala, se asezoneaza cu 5 ml de ulei de masline, sare dupa gust si piper.
Taiati caracatita in bucati mari si prajiti-o usor in 5 ml de ulei de masline pana cand se face putin crocanta. Se amesteca bine cu salata de fenicul lasand toate aromele sa se combine armonios intre ele.
Se asaza o parte din amestecul de citrice si condimente preparat cu cativa pasi in urma pe fundul farfuriilor, urmat de salata de caracatita si fenicul. Se presara cu felii de ceapa rosie, seminte si crengute de fenicul si se serveste. Este un advarat deliciu gastronomic.