Încă din primele zile cu vreme blândă, oamenii planifică o ieșire cu prietenii la un grătar în aer liber, pentru a se bucura de momente furmoase, petrecute în natură. Dar acest lucru presupune o bună organizare. Drept urmare, în continuare este prezentată o listă cu cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când planifici o ieșire la grătar alături de prieteni, pentru ca aceasta să fie una memorabilă.
Un prim pas pentru organizarea unui grătar este stabilirea numărului de invitați. Această etapă îți va permite să calculezi cantitatea de mâncare pe care trebuie să o pregătești, carne și garnituri, precum și băuturile, gustările dinainte de grătar sau desertul de după.
Când vine vorba despre cantitatea de carne potrivită pentru un adult, este recomandat aproximativ 300g – 400g de persoană. Trebuie să ții cont că vor fi mai multe preparate din carne: de porc, pui, mici, cârnați. Astfel, cantitatea respectivă nu trebuie calculată numai pentru un anumit tip de friptură.
Ca garnitură, poți alege legumele la grătar, în cazul cărora o cantitate de circa 150-200g/ persoană poate fi suficientă. Poți alege legume precum ciuperci, ardei, dovlecei. Pâinea nu poate lipsi de la un asemenea festin, o medie de 2-3 felii de pâine/ persoană fiind potrivită. Nu uita de băuturi, hidratarea fiind extrem de importantă mai ales în zilele călduroase de vară.
Pentru a putea pregăti mâncarea în cele mai bune condiții, ai nevoie de echipamentele potrivite. Cel mai important element este, desigur, grătarul, care are nevoie de combustibil pentru foc. În funcție de tip folosit și de preferințe, poți alege lemne, cărbuni, brichete sau chiar o butelie cu gaz.
Odată ce focul a fost aprins, vei avea nevoie de instrumente pentru a prepara mâncarea, ca de exemplu clești, spatule sau pensule pentru sosuri. Caserolele și tăvile din aluminiu sunt necesare pentru transportul alimentelor, crude sau gătite, iar tacâmurile, farfuriile și paharele sunt absolut necesare pentru servirea mesei. Este de preferat ca acestea să fie realizate din materiale biodegradabile.
La un grătar în aer liber se produc și multe deșeuri, pentru care ai nevoie de saci menajeri. Vor fi de mare ajutor pentru strângerea gunoiului și colectarea selectivă a acestuia.
Un grătar în aer liber are loc, adesea, în zone fără acces la surse de apă. Drept urmare, bidoanele cu apă potabilă sunt necesare pentru spălarea alimentelor și mâinilor, ori chiar a vaselor. Mai poți folosi șervețele umede, dezinfectante sau uscate. Important este să le strângi în sacii de gunoi.
O ieșire în aer liber presupune și contactul cu diferite insecte, motiv pentru care ai nevoie de protecție împotriva căpușelor și a țânțarilor. De asemenea, pot avea loc și mici accidente, fie că este vorba despre contactul cu un cuțit ascuțit, grătarul încins sau cioburi de sticlă, ori vreun incident în care sunt implicați copiii din grup. Astfel, pe lângă un repelent împotriva insectelor, plasturii, compresele sterile și un dezinfectant, pot fi de mare ajutor.
Dacă ții cont de aceste sfaturi, oragnizarea grătarului va fi mai ușoară, iar momentele petrecute, memorabile.