fbpx

Definitie Trigliceride

Trigliceridele (TG) sunt o categorie de lipide esentiale prezente in organismul uman, care joaca roluri importante in metabolismul lipidelor si in starea generala de sanatate. TG se gasesc in alimente precum carne, produse lactate, uleiuri vegetale si produse de patiserie. Ele sunt, de asemenea, produse in ficat, in timpul digestiei si sunt prezente in sange.

TG sunt formate din molecule de glicerol si grasimi (acizi grasi), care sunt lipide cu lanturi lungi. Acizii grasi sunt esentiali pentru organismul uman si joaca un rol vital in starea de sanatate. Acizii grasi sunt folositi pentru a produce energie, pentru a lubrifia articulatiile si pentru a ajuta la transportul si absorbtia vitaminelor si a altor nutrienti.

TG sunt unul dintre principalii lipizi din sange. Toti trigliceridele sunt masurate prin analiza sangelui si se refera la cantitatea totala de grasimi din sange. Un nivel crescut de TG poate indica o dieta nesanatoasa sau o afectiune medicala, cum ar fi diabetul sau boli de ficat. Nivelul normal de TG din sange este de 150 miligrame pe decilitru sau mai putin.

Trigliceridele sunt, de asemenea, importante pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Nivelurile crescute de trigliceride in sange sunt asociate cu un risc crescut de boli de inima si accident vascular cerebral. Pentru a preveni aceste boli, este important sa se controleze nivelul de TG din sange prin dieta si exercitiul fizic regulat.

In concluzie, TG sunt esentiale in organismul uman si joaca un rol vital in starea de sanatate. Toti trigliceridele sunt masurate prin analiza sangelui si sunt asociate cu bolile cardiovasculare. Pentru a preveni aceste boli, este important sa se controleze nivelul de TG din sange prin dieta si exercitiul fizic regulat.