Inainte de a ne uita la cateva retete rapide cu sfecla rosie, sa vedem cum se curata aceste legume de culoare rosie intensa. Curatarea sfeclei rosii este destul de simpla. Taiati radacinile, spalati cu grija fiecare sfecla si inmuiati-o in apa calduta daca exista reziduuri de pamant. Leguma poate fi consumata gatita sau cruda. Deoarece sunt tuberculi si cresc sub pamant, trebuie spalate cu multa apa rece inainte de orice procedura.
Se prepara salata de sfecla rosie cu portocale. Se poate prepara cu 1 sfecla cruda taiata felii subtiri si marinata in 6 linguri de ulei si 1 de otet. Se curata de coaja si se taie in cubulete 1 portocala, se spala si se taie in felii subtiri 1 fenicul crud. Se amesteca totul impreuna cu sfecla scursa din marinata, se adauga 100 g de branza taiata cubulete si se serveste cu cateva frunze de menta. Doriti un gust mai proaspat? In loc de branza simpla, folositi mozzarella si asezonati salata cum doriti!
Daca preferati sfecla rosie fiarta, fierbeti-o pur si simplu intreaga in apa clocotita pentru a va bucura de gustul sau unic proaspat, cu sare timp de 40 de minute dar nu mai mult pentru ca se poate inmuia mult prea tare. Pentru a reduce timpul de gatire, taiati legumele in felii. Indepartati intotdeauna mai intai pielitele si spalati astfel bucatile de sfecla rezultate: vor fi gata de savurat imediat ce sunt scoase din apa! Doriti sa gatiti sfecla rosie intr-o tigaie? Incercati aceasta reteta dulce-acrisoara. Se fierb 3 sfecle asa cum tocmai am descris, se decojesc si se taie felii si se pun intr-o tigaie cu o bucata de unt. Se stropeste preparatul cu 2 linguri de otet, se adauga un varf de cutit de sare si se serveste fierbinte.