Invatati cum sa gatiti branza halloumi. La gratar sau la tigaie – cu siguranta va fi o placere in a putea gati acest preparat acasa. Savurati-l singur sau cu o garnitura potrivita, precum o salata. Reteta originala de halloumi va va impresiona cu siguranta!
Cei mai multi oameni asociaza branza Halloumi cu Grecia, dar de fapt isi are originea in Cipru in perioada medievala bizantina, apoi a castigat popularitate in restul regiunii Orientului Mijlociu. In mod traditional, se face cu un amestec de lapte de capra si oaie, insa, in tarile in care este dificil sa se obtina acest lapte, poate fi facut si cu lapte de vaca. Halloumi are o textura distincta in straturi, similara cu mozzarella si are o aroma sarata datorita faptului ca este pusa in saramura.
Taiati halloumi-ul in felii groase de 1 cm. Preincalziti o tigaie la foc mediu. Daca folositi antiaderenta, nu este nevoie sa adaugati ulei in tigaie, dar daca nu, adaugati un strop de ulei de masline. Adaugati feliile de halloumi in tigaie si gatiti timp de 1-2 minute pana cand se rumenesc, apoi intoarceti-le si gatiti cealalta parte pentru inca 1-2 minute.
Preincalziti gratarul. Taiati halloumi-ul in cuburi de marimea unei muscaturi, apoi treceti-o pe o frigaruie. Ungeti usor halloumi-ul cu putin ulei de masline, apoi gatiti timp de 5 minute, intorcandu-l regulat, pana cand devine maro auriu pe toate partile.
Odata ce ati deschis pachetul de halloumi, va puteti pastra resturile negatite in doua moduri. Daca intentionati sa utilizati halloumi destul de repede, pastrati pur si simplu intr-un recipient etans sau intr-o punga de sandvis timp de pana la 3 zile. Pentru a prelungi durata de viata, faceti o saramura simpla amestecand 2 cani de apa cu 2 lingurite de sare. Se amesteca pana cand sarea se dizolva, apoi se toarna peste restul de halloumi intr-un recipient ermetic si se pastreaza la frigider pana la 2 saptamani.