fbpx
Dresajul şi instruirea unui câine

Cum se face dresajul şi instruirea unui câine

Câinii sunt animale extrem de sociabile, deschişi spre a dobândi abilităţi care să îi ajute sa trăiasca alături de oameni şi de alti câini. Datorită acestei deschideri, sunt foarte uşor de instruit şi de dresat, fiind în acelaşi timp foarte afectivi, gata oricând să îşi manifeste devotamentul, aspect care ajută în procesul de dresaj, stabilindu-se cu uşurinţă căi de comunicare între ei şi stăpân.

Comportamentul unui câine

Comportamentul unui câine se creionează între două coordonate importante. Una este cea determinată de particularităţile generale ale rasei din care face parte, dar şi fiecărui exemplar, iar cealaltă se formează printr-un dresaj minim pe care patrupedul îl va primi de când este pui. Un câine trebuie să se integreze regulilor locului în care trăieşte, învătând treptat ceea ce are voie să facă si ce nu îi este permis. Doar astfel un câine poate fi intergrat într-o familie ca animal de companie, aflându-se într-o poziţie sigură atât pentru el, cât şi pentru membrii familiei şi ceilalţi câini cu care interacţionează. Fiind animale deschise şi dornice să înveţe, direct interesate de reacţiile şi comportamentul stăpânilor, câinii vor deprinde foarte uşor abilităţile care îi vor poziţiona într-o postură confortabilă şi prietenoasă cu mediul în care trăiesc.

Dresajul

Dresajul de bază reprezintă deprinderea animalului cu abilităţile elementare care îl vor integra cu uşurinţă în familia care l-a adoptat. Câinele va învăţa care sunt locurile unde doarme şi mănâncă, unde îşi satisface necesităţile fiziologice, ce are voie să facă, dar şi ce nu îi este permis. Ulterior acestei etape care se aplică de preferat atunci când câinele este mic, se poate trece la tehnici de dresaj mai elaborate, prin care câinele capătă noi abilităţi extrem de importante în dimanica vieţii de zi cu zi, în contextul mediului din care face parte. Astfel, câinele va învăţa mersul în lesă, respectarea unor comenzi de bază, precum şezi, culcat, aşteaptă, eliberarea unui obiect prins, reîntoarcerea la stăpân ori de câte ori este chemat, interdicţia de a mânca de la cineva necunoscut sau de pe jos, dar şi stăpânirea pornirilor agresive.

Fiecare animal are particularităţile lui, deţinând un ritm propiu de învăţare, dublat de speciful rasei din care face parte. Dresajul dă rezultate atât timp cât câinele se simte în siguranţă şi în confort, respectiv într-un mediu familiar animalului. Insa cel mai important lucru este consecventa stapanului in a cere cainelui aceleasi lucruri, in a nu schimba regulile casei in functie de starea de spirit, aceasta fiind una din greselile frecvent repetate care submineaza orice progres sau efort de pana atunci. Cel mai eficient dresaj va fi cel efectuat de către stăpân, însă în cazul în care stăpânul nu poate sau nu deţine abilităţile sau rabdarea necesare, dresajul va fi realizat de către specialişti, aceştia deţinând cele mai elaborate şi eficiente tehnici de dresaj canin. Dresajul unui câine este recomandat, în caz contrar, traiul alături de acesta devenind foarte dificil. Cu atât mai mult, dacă animalul este un exemplar de talie mare si/sau cu potenţial agresiv, lipsa dresajului va pune în pericol atât câinele, cât şi oamenii şi alţi patrupezi. Din păcate, există medii defavorizate unde dresajul devine un lux, care nu poate fi susţinut financiar. Dacă eşti iubitor de animale, vezi aici mai multe detalii despre cum poţi ajuta câinii mai puţin norocoşi să beneficieze de dresaj şi instrucţie, în vederea unui trai normal.

Alte articole interesante...

Cum și la cât timp se schimbă apă din acvariu
Schimbarea apei din acvariu este crucială pentru menținerea unui mediu sănătos pentru peștii tăi. Aici […]
Cum să întreții un avariu de 30 de litri
Întreținerea unui acvariu de 30 de litri implică mai multe aspecte, de la curățarea regulată […]
Cum să îți înveți câinele să facă culcat
Învățarea câinelui să facă "culcat" este o altă comandă fundamentală și utilă. Această comandă poate […]
Cum să îți înveți câinele să facă șezi
A învăța câinele să facă "șezi" este una dintre cele mai simple și mai utile […]
Cum sa desenezi o pisica
In special atunci cand vine vorba de lucru manual impreuna cu copiii, desenul poate fi […]
Cum sa scapi de purici
In special persoanele care detin animale de companie s-au confruntat cu problema puricilor. Poate fi […]
hranirea porumbeilor
Porumbeii inghit alimentele intregi, le depoziteaza la baza gatului si apoi le transmit in sistemul […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro