fbpx

Definitie Comunicarea

Comunicarea prezinta un ansamblu de actiuni, ce au de cele mai multe ori in comun faptul ca prin intermediul acestora se pot transmite o serie de informatii, care pot sa apara atat sub forma de gesturi simbolice, cat si sub forma de stiri, texte scrise, mesaje si asa mai departe. Comunicare are loc intre indivizi, care sunt denumiti interlocutori. Acestia mai pot fi cunoscuti si sub denumirea de emitator si receptor. Totusi, este important de mentionat si faptul ca nu trebuie sa se confunde cu gadgeturile de comunicatie, ce sunt numite emitator si receptor radio, care totodata folosesc si comunicatia de la distanta, anume telecomunicatia.

Conceptul de comunicatie poate fi considerat ca fiind strans legat si de natura oamenilor, cat si de existenta acestora, deoarece fiintele umane, precum si comunicatia dintre acestea sunt interdependente. Adica, in cazul in care nu existau comunicatia si limbajul, omul, ca si fiinta sociala, nu ar fi avut un scop in functie de care sa se poata dezvolta armonios. Astfel ca, de cele mai multe ori, comunicarea joaca un rol mult mai important decat multe persoane ar crede. Prin intermediul acesteia, indivizii interactioneaza si relationeaza, in asa masura incat sa poata crea legaturi foarte stranse.

Definitia comunicarii

In ceea ce priveste definitia comunicarii, se iau in considerare mai multe abordari, totusi majoritatea cercetatorilor sustin ca, comunicarea umana reprezinta un proces destul de complex ce nu se poate exprima foarte usor printr-o simpla definitie. De cele mai multe ori comunicarea este prezentata ca si actiunea de comunicare, precum si rezultatele acesteia. Totusi, prin intermediul diferitelor abordari se poate contura o definitie precisa:

  • Procesul prin care un grup poate sa transmita un anumit continut conceptual unei alte parti
  • Arta de a transmite ceva unei anumite persoane, indiferent de tipul de emotie care ar trebui transmis

Astfel ca, datorita faptului ca prin comunicare se urmareste transmiterea gandurilor, a sentimentelor, precum si a starilor de spirit, atunci aceasta este mult mai mult decat un schimb de mesaje. De cele mai multe ori, pentru ca aceasta sa se dovedeasca a fi potrivita, este intotdeauna necesar sa se ia in considerare anumite aspecte, iar printre acestea se numara si limbajul verbal, cat si limbajul nonverbal. In acest mod, receptorul va putea fi sigur care este mesajul pe care transmitatorul incearca sa il transmita. Mai mult de atat, mesajul va putea fi transmis perfect, iar ambele parti vor stii cu exactitate care este scopul comunicarii.