fbpx
Cum sa formatezi un calculator

Cum sa formatezi un calculator?

Competentele si aptitudinile IT au devenit unele foarte importante si necesare in aproape orice domeniu de activitate, acestea fiind utile chiar si pentru utilizarea corecta a deviceurilor de acasa. Descarcarea a numeroase fisiere din mediul online poate duce nu numai la incarcarea memoriei unui calculator, ci si la infectarea acestuia cu diversi virusi, caz in care poate fi nevoie de o formatare.

Pentru ca acest lucru sa poata fi efectuat corect si in siguranta, este recomandat sa fie realizata de un cunoscator. Totusi, cei care detin astfel de abilitati IT vor fi capabili – si cu informatii obtinute din mediul online – sa isi poata formata singuri calculatorul si chiar sa isi salveze anumite documente de la distrugere.

Ce inseamna formatarea calculatorului si cand este necesara?

Formatarea calculatorului reprezinta stergerea completa a hard-disk-ului si reinstalarea sistemului de operare, precum si a aplicatiilor si programelor necesare. Uneori, formatarea se poate face numai pentru o anumita partitie a computerului – de exemplu, partitia D – ceea ce ajuta la evitarea pierderii unor documente sau programe, care nu se afla in partitia formatata.

Alegerea de a formata complet calculatorul sau numai o partitie a acestuia se ia in functie de motivul pentru care s-a luat decizia de stergere a acestuia. Unul dintre aceste motive poate fi prezenta a numerosi virusi in computer, care nu mai permit rularea programelor in siguranta si reprezinta o amenintare la confidentialitatea conturilor.

De asemenea, o alta situatie in care este necesara formatarea computerului poate fi dorinta de a-l vinde, caz in care trebuie sterse toate datele din memoria acestuia, in special pe cele cu caracter personal.

Cum se realizeaza formatarea calculatorului?

Cu toate ca nu este un proces dificil, pentru formatarea unui calculator este necesar sa existe anumite cunostinte tehnice din sfera IT. In general, se recomanda folosirea unui CD sau stick USB bootabil, cu sistem de operare, pentru ca imediat dupa formatare, sa poata fi instalat sistemul. Cu toate acestea, formatarea se poate face si fara un astfel de gadget.

Inainte de a incepe procesul de formatare , este recomandat sa se salveze toate fisierele si documentele importante pentru a nu le pierde. Cum Windows 10 este sistemul de operare cel mai popular in acest moment, in continuare sunt prezentati pasii prin care se poate formata un calculator, pentru a se aduce la setarile din fabrica:

Din aplicatia Setari se deschide categoria Actualizare si Securitate. Din pagina deschisa se va alege sectiunea Recuperare, iar in dreapta sus a ecranului va aparea Resetati acest PC, unde va trebui apasat pe Incepeti.

Ulterior, exista posibilitatea de a alege sa se pastreze fisierele personale sau eliminarea definitiva a tuturor fisierelor, aplicatiilor si setarilor. De asemenea, poate aparea si intrebarea daca se formateaza numai o anumita partitie sau toate partitiile din calculator, precum si intrebarea daca si cum se va reinstala sistemul de operare.

Acest tip de formatare va sterge datele din computer, dar nu le va curata, astfel ca acestea ar putea fi recuperate cu programe speciale. De aceea, pentru o curatare completa este necesar un alt pas: Modificari Setari din sectiunea de Setari Suplimentare. Astfel va aparea un comutator Curatati Date, care va trebui pornit si apasat pe Confirmare. Acest proces poate fi unul de durata, dar va garanta o curatare completa a calculatorului.

Alte articole interesante...

Cum să alegi o husă potrivită pentru telefonul tău Samsung
Alegerea husei potrivite pentru telefonul tău Samsung este crucială nu doar pentru protecția dispozitivului, dar […]
Cum să îți protejezi telefonul cu cele mai bune huse și folii pentru ecran
În era digitală, telefonul mobil a devenit un instrument indispensabil în viața de zi cu […]
Cum să afli numărul de telefon dacă ai cartelă la vodafone
Dacă dorești să afli numărul tău de telefon și ai o cartelă Vodafone, poți urma […]
Creare Magazine Online - Ghid complet pentru succesul afacerii tale
În era digitală în care trăim, magazinele online au devenit un element esențial pentru succesul […]
Cum sa cureti tastatura de laptop sau de desktop
Poti curata cu usurinta tastatura folosind alcool, tampoane de bumbac si o carpa fara scame. […]
Cum să achiziționați un copiator potrivit pentru birou
Pentru majoritatea companiilor sau instituțiilor care doresc să achiziționeze un copiator, prețul este cel mai […]
Cum sa scoateti parola de logare pentru Windows 10
Cei care sunt in cautarea unei proceduri eficiente si sigure de dezactivare sau inlaturare a […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro