Indienii 🇮🇳 au una dintre cele mai variate și aromate bucătării din lume! Ce mănâncă ei depinde de regiune, religie, cultură și obiceiuri familiale, dar în general, alimentația indiană este:
🥗 foarte bogată în legume și condimente,
🐄 în multe cazuri vegetariană (mai ales în rândul hinduşilor),
🍛 și extrem de savuros condimentată.
Linte (dal), năut (chana), fasole mung
Cartof, conopidă, vinete, spanac, ceapă
Preparatele vegetale sunt des întâlnite și super gustoase
Orez basmati – simplu, cu condimente sau sub formă de biryani (orez cu legume sau carne)
Pâine indiană:
Chapati (lipie simplă din făină integrală)
Naan (pâine coaptă, pufoasă)
Paratha (pâine prăjită, adesea umplută)
Turmeric, ghimbir, usturoi, coriandru, chimion, cardamom, garam masala
Le dau preparatelor gustul intens specific
Lapte, iaurt (dahi), brânză proaspătă (paneer)
Unt clarifiat (ghee) – foarte des folosit la gătit
În sud și est: se consumă mai mult pește și fructe de mare
În nord: carne de pui, miel sau capră (gătite în curry-uri)
Vaca este sacră pentru majoritatea hindușilor – carnea de vită este rar consumată (sau interzisă)
Gulab jamun (biluțe dulci în sirop)
Kheer (budincă de orez cu lapte și cardamom)
Ladoo, jalebi, barfi – dulciuri pe bază de lapte și zahăr
Sunt vegetariene (din motive religioase – hinduşi, jainiști)
Mănâncă în funcție de ritmurile Ayurveda (alimente „sattvica” – pure și echilibrate)