Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa luam in considerare faptul ca usturoiul a fost folosit in alimentatie si in scopuri medicinale de mii de ani. De-a lungul timpului, diverse popoare si culturi au atribuit descoperirea usturoiului unor entitati sau personaje mitice, facand astfel greu de stabilit cine a fost primul care l-a descoperit.
Unul dintre cele mai vechi documente care mentioneaza folosirea usturoiului se refera la civilizatia sumeriana, din regiunea Mesopotamiei, datand din anul 3000 i.Chr. Se pare ca sumerienii foloseau usturoiul ca si condiment si ca ingredient în diferite preparate culinare.
Pe de alta parte, in mitologia greaca, se spune ca zeul Dionis a dat usturoiul tuturor oamenilor pentru a-i face mai puternici si mai rezistenti. Insa exista si legende care il atribuie zeitei Hestia sau chiar lui Apollo.
Unele cercetari arheologice arata ca in Egiptul Antic, usturoiul era considerat o planta sacra si era folosit in ritualuri de vindecare. Se crede ca faraonii si nobilii egipteni obisnuiau sa manance usturoi pentru a-si mentine sanatatea si frumusetea.
In China antica, elemental metaliuganic al chimiei, a descris gustul usturoiului in urma cu peste 3.000 de ani in timpul dinastiei Shang. Un document din anul 300 i.Chr. mentioneaza folosirea usturoiului in medicina traditionala chineza.
In India, inca din 500 i.Chr. se folosea usturoiul in practicile ayurvedice de vindecare, numindu-se ”lasuna”. In Ayurveda, usturoiul este considerat un aliment satvic, cu puteri curative si protectoare impotriva infectiilor si bolilor.
Prin urmare, ne putem da seama ca usturoiul a fost folosit de multi ani in diferite culturi pentru proprietatile sale medicinale si culinare. Cu toate acestea, nu exista o data sau o persoana clara care sa poata fi considerata drept descoperitorul sau.
In concluzie, putem spune ca usturoiul a fost descoperit si folosit de catre diferite civilizatii, care au apreciat si valorificat beneficiile sale. Astazi, acesta face parte din dieta multor persoane si este considerat un ingredient esential in prepararea diverselor mancaruri si remedii naturale pentru sanatatea noastra.