Cine a inventat micii

Micii sunt un preparat culinar traditional romanesc, dar cine se afla in spatele acestei gustari atat de iubite Istoria miciilor este una plina de mister, iar exista mai multe teorii cu privire la originea lor.

Potrivit unei legende, micii au fost inventati de catre marinarii greci care au ajuns pe tarmurile Daciei. Acestia aveau un obicei de a amesteca carnea tocata de miel cu diverse mirodenii si o transformau intr-o pasta care era apoi prajita pe gratar. Astfel, s-a nascut reteta de mici, care a fost apoi preluata si adaptata de catre romanii din zona Balcanilor.

O alta teorie sugereaza ca micii au fost inventati de catre turci, care i-au adus in Balcani odata cu invaziile lor din secolul al XIV-lea. Se spune ca acestia pregateau o carne tocata de vita, care era condimentata si frigerea pe un bat de lemn, la fel ca si shaorma. Dupa ce au fost invinsi de catre otomani, romanii au preluat aceasta reteta si au inlocuit carnea de vita cu cea de miel, dand nastere astfel la micii traditionali pe care ii cunoastem astazi.

Cu toate acestea, unii istorici sustin ca micii au fost inventati totusi de romani, in Transilvania, inainte de sosirea turcilor in aceasta zona. Se pare ca acest preparat a fost inventat de catre negustorii romani din Ardeal, care calatoreau adesea prin Europa si aduceau retete noi pe care le adaptau la gusturile romanesti. Carnea tocata si condimentata, prajita pe gratar, era un preparat popular in mai multe tari europene, asa ca nu ar fi exclus ca romanii sa fi creat si ei propriul lor preparat, micii.

Indiferent de originea lor, cert este ca micii s-au raspandit rapid in toata tara, devenind un preparat traditional si indragit de catre romani. Mai mult decat atat, reteta de mici s-a transmis din generatie in generatie si a fost adaptata la diferite regiuni si gusturi, astfel incat astazi exista mai multe variante de mici, cum ar fi cei dela Ardeal, Banat sau Bucuresti.

De-a lungul timpului, reteta de mici a fost imbunatatita si a ajuns sa fie o adevarata arta culinara. Multi bucatari se mandresc cu propriile lor secrete in prepararea miciilor, iar acesti veseli inelusi de carne au devenit un simbol al gastronomiei romanesti.

In concluzie, nu putem spune cu certitudine cine a inventat micii, deoarece exista mai multe teorii care nu pot fi dovedite. Cert este ca acest preparat traditional romanesc a devenit un simbol al bucatariei noastre si este iubit de catre intreaga tara, indiferent de originea sa. Asa ca, indiferent cine a fost inventatorul miciilor, suntem recunoscatori si mandri pentru deliciul culinar pe care ni l-a oferit.

Alte articole interesante...

Ce sunt Razele UV
Razele ultraviolete fac parte din lumina emisă de soare și sunt prezente în fiecare zi, […]
Arsurile Solare
Arsurile solare sunt una dintre cele mai frecvente probleme ale sezonului cald, dar pot apărea […]
La ce se referă Nașterea Domnului
„Nașterea Domnului” se referă la venirea pe lume a lui Iisus Hristos, un eveniment central […]
Ce spune aroma preferată de shisha despre personalitatea ta
Fumatul de shisha, cunoscut și sub numele de narghilea sau hookah, nu este doar un […]
De ce șosetele de Crăciun sunt cadoul perfect pentru familie și prieteni
Crăciunul este momentul acela magic al anului când ne dorim să le arătăm celor dragi […]
de-ce-matcha-este-mai-mult
Într-o lume grăbită, în care cafeaua se bea în picioare și mesele se iau pe […]
Africa
Africa, adesea numită continentul contrastelor, reprezintă una dintre cele mai vechi și complexe regiuni ale […]
Misiunea Apollo 11
Introducere Prima aterizare pe Lună, realizată de misiunea Apollo 11 la 20 iulie 1969, a […]
Copyright 2024 © Explicativ.ro