Pelagra este un termen medical care se referă la o tulburare de nutriție cauzată de o deficiență de niacină, o vitamină B3 esențială. Pelagra afectează în principal persoanele care consumă o dietă care conține alimente slabe în niacină, cum ar fi porumb, plante leguminoase și produse de carne.
Simptomele de pelagra sunt, în general, categorizate ca „3 D-uri”: diaree, dermatita (echimoze și erupții cutanate) și demență. Alte simptome comune ale pelagrei includ amețeli, oboseală, scădere în greutate, iritabilitate și probleme la nivel cognitiv. Bolnavii de pelagra sunt extrem de susceptibili la arsurile solare sau alte leziuni cutanate provocate de lumină ultravioletă.
Pelagra poate fi prevenită și tratată prin introducerea niacinei în dieta zilnică. Acest lucru poate fi realizat prin consumul mai multor produse de carne (de exemplu, avocado, pui și pește), a produselor lactate (de exemplu lapte și brânză) și a cerealei fortificate (de exemplu orez, pâine și cereale).
Pelagra a fost, de asemenea, tratată cu succes cu administrarea de suplimente nutritionale sau medicamente. Tratamentul în stadiile avansate necesită stimularea mecanismelor interne ale corpului pentru a produce mai multă niacină, terapia cu vitamina B sau administrarea injectabilă a niacinei.
Pelagra este un termen medical care se referă la o tulburare de nutriție cauzată de o deficiență de niacină. Pelagra poate fi prevenită prin introducerea niacinei în dieta zilnică și tratată prin administrarea de suplimente nutritionale și medicamente. Fără tratament rapid, pelagra poate duce la diaree, dermatită, demență, amețeli și probleme la nivel cognitiv.