Cu mii de optiuni disponibile, cum vei alege o cariera potrivita pentru tine? Daca nu ai nicio idee despre ce vrei sa faci, alegerea unui drum corect in cariera poate parea foarte grea. Din fericire, nu este. Tine cont de sfaturile de mai jos si cu siguranta vei obtine cele mai bune rezultate.

Evalueaza-te corect!

Inainte de a putea alege cariera potrivita, trebuie sa inveti despre tine. Valorile, interesele, abilitatile si aptitudinile tale, in combinatie cu tipul tau de personalitate, fac din unele ocupatii o varianta mai buna decat altele care par complet inadecvate.

Foloseste instrumente de autoevaluare si  teste de cariera  pentru a aduna informatii despre trasaturile tale si, ulterior, pentru a genera o lista de ocupatii care se potrivesc in functie de acestea. Unii oameni aleg sa lucreze cu un  consilier de cariera  sau cu alti profesionisti in dezvoltarea carierei care ii pot ajuta sa parcurga acest proces.

Alcatuieste o lista cu ocupatiile potrivite

Probabil ai in fata mai multe liste de ocupatii - una generata de fiecare dintre instrumentele de autoevaluare pe care le-ai folosit. Pentru a mentine totul organizat, ar trebui sa le combini intr-o singura lista de baza. Mai intai, cauta cariere care apar pe mai multe liste si copiaza-le pe o pagina goala. Intituleaza-o „Ocupatii de incercat”. Autoevaluarile au indicat ca aceste ocupatii sunt potrivite pentru tine pe baza mai multor trasaturi, deci merita cu siguranta sa fie explorate.

Apoi, gaseste ocupatiile care te atrag. Acestea pot fi domenii despre care nu stii foarte multe si pe care va trebui sa le explorezi mai departe. De asemenea, include profesii despre care nu stii prea multe. S-ar putea sa inveti ceva neasteptat.

Documenteaza-te

In acest moment, vei avea in lista minim 10 optiuni. Acum poti obtine cateva informatii de baza despre fiecare dintre ocupatiile de pe lista aceasta. Gaseste descrieri de posturi si cerinte educationale, de formare si de licentiere in surse publicate oficiale. Afla despre oportunitatile de avansare. Foloseste informatii despre piata muncii produse de guvern pentru a obtine date despre castiguri si perspectivele locului de munca.

Creeaza o lista scurta

Acum ca ai mai multe informatii, poti incepe sa restrangi si mai mult lista. Pe baza a ceea ce ai invatat din cercetarile de pana acum, incepe sa elimini carierele pe care nu le vrei. Ar trebui sa ramai cu doua pana la cinci ocupatii pe „lista scurta”.

Daca motivele  pentru care consideri ca un domeniu de pe lista nu este potrivit din motive solide, elimina-l de pe lista. Sterge pentru inceput tot ce nu te atrage. Din ce a ramas sterge toate domeniile care au perspective slabe de munca. Elimina anumite domenii daca nu poti sau nu doresti sa indeplinesti cerintele educationale sau de alta natura sau daca iti lipsesc unele dintre abilitatile necesare pentru a reusi.

Dupa ce ai facut toate cercetarile, vei fi gata sa iei o decizie. Alege ocupatia care crezi ca iti va aduce cea mai mare satisfactie pe baza tuturor informatiilor pe care le-ai adunat. Da-ti seama daca poti sa renunti, daca te razgandesti cu privire la alegerea ta in orice moment al vietii tale. Multi oameni isi schimba cariera cel putin de cateva ori pana cand ajung la un domeniu care sa ii multumeasca pe deplin.

Odata ce ai luat o decizie, identifica-ti obiectivele pe termen lung si scurt. Acest lucru te ajuta sa stabilesti un parcurs pentru a ajunge la obiectivele dorite. Obiectivele pe termen lung dureaza de obicei aproximativ trei pana la cinci ani pentru a fi atinse, in timp ce de obicei poti indeplini un obiectiv pe termen scurt in sase luni pana la trei ani.

Copyright 2021 © Explicativ.ro