Whisky reprezintă băutura puternic alcoolizată, a cărei destinaţie iniţilă era cea medicinală, produs în urmă cu sute de ani în  scopul de a ameliora anumite simptome, de a anestezia şi de a oferi curaj şi încredere. Scopul strict medical a fost depăşit odată cu trecerea timpul, astăzi wisky-ul fiind o băutură nobilă, care conferă relaxare şi plăcere, atât timp cât este consumat cu moderaţie.

Drumul gustului, printre etapele de producere şi maturare

Whisky-ul este băutura fascinantă care are nevoie de un timp al ei, în care să aştepte tăcută producerea maturării în butoaiele realizate din lemn de stejar. Malţul de cereale, în care pot fi incluse, în principal, orzul şi ulterior grâul, secara şi porumbul, este supus unui proces de fermentare în care se dezvoltă toate zaharurile. Ulterior, acesta este supus unei duble distilări, iar licoarea obţinută nu deţine încă caracteristicile specifice puternicei şi nobilei băuturi. Până în acest punct, gustul încă se află într-o stare latentă, nedescoperit şi neîmbogăţit de lemnul de stejar. Însă, imediat ce băutura este transferată şi depozitată în butoaiele din lemn de stejar, gustul începe să ia naştere, formându-se tihnit pe o perioadă de minimum trei ani. Este etapa în care whisky-ul începe să îşi contureze personalitatea, să capete gustul fascinant în care se împletesc aromele calde ale cerealelor şi ale apei de izvor, cu izul unic de pământ şi muşchi, lemn umed, caramel ars şi vanilie. Astfel, lemnul de stejar din care este realizat butoiul, dacă este prelucrat şi tratat după tehnici bine stabilite, va transfera băuturii texturi amprentate de forţă şi subtilitate, dând naştere licorii deosebite cu care te vei desfăta atunci cand vrei sa bei whisky de calitate.

Cum să te bucuri de gustul autentic al aceste băuturi

Băutorii cu experienţă şi cunoscătorii ştiu că a amesteca whisky cu apă plată sau minerală, a-l servi cu multă gheaţă sau a-l include în reţete complicate de cocktail-uri, pare a fi o năruire a elaboratului proces de producere şi maturare prin care trece puternica licoare. Tu vei degusta un pahar cu whisky aşa cum îţi place, însă trebuie să ştii că adevărata savoare şi calitate le vei depista şi simţi doar dacă miroşi discret băutura, o bei seacă, plimbi prin gură înghiţitura şi te umpli de măreţia gusturilor şi a aromelor unice. Astfel, gustul acumulat de whisky în timpul maturării se va dovedi a fi darnic şi cu tine, oferindu-ţi o experienţă plăcută şi relaxantă. Specialiştii în domeniu recomandă a adăuga doar câţiva stropi de apă plata în paharul cu whisky, ajutând astfel aromele să se dezlănţuie.

Dacă preferi să îl bei rece, gheaţa adăugată în pahar va afecta culoarea şi gradul de alcool, astfel că se recomandă folosirea rocilor de răcire. Cel mai important este ca tu să te bucuri de paharul tău cu whisky, astfel că vei alege cea mai potrivită metodă prin care să te laşi răsfăţat de gustul atât de puternic, dar şi distins şi nobil al acestei băuturi atât de populară în întreaga lume.