Whisky-ul, băutura națională a Scoției, a fost preparat cu dragoste în toată țara de secole. Astăzi, Scoția are peste 100 de distilerii operaționale (și funcționale!), fiecare cu propriul mod unic de a face whisky. Află despre diferitele tipuri de whisky, află cum se face whisky-ul de malț și istoria acestui faimos spirt de aur.
Arta distilării whisky-ului a început ca un mijloc de utilizare a orzului îmbibat și a apelor uzate din fluxurile cristaline ale Scoției, așa cum este și astăzi practica.
În general, se știe că cei care au introdus distilarea împreună cu creștinismul în secolele IV și V au fost călugării. Prima distilare oficială datează din 1494, când fraile John Cor de la Lindores Abbey din Fife a primit însărcinarea regelui de a face acqua vitae, termenul latin pentru „rachiu”.
Există trei tipuri diferite de whisky : whisky de malț (numit și single malt), whisky de cereale și blended whisky. In ce fel sunt ele diferite?
Malțul de whisky este obținut din orz de malț, apă și drojdie. Lichidul este distilat în alambicuri uriașe de cupru (le vezi în majoritatea tururilor de distilerie) și apoi maturat în butoaie de whisky timp de cel puțin trei ani (deși majoritatea tipurilor de whisky este maturat mai mult). Whisky-ul single malț este produs într-o distilerie, în timp ce blended whisky-ul este produsul a două sau mai multe distilerii.
Fabricarea whisky-ului cu cereale este puțin diferită. Orzul malț este amestecat cu orz nemălțuit și alte cereale, cum ar fi porumbul și grâul, înainte ca toate preparatele să fie amestecate cu apă și apoi drojdie. Lichidul este distilat într-un alambic de coloană mare (Coffey) care nu seamănă deloc cu alambicul tradițional și care produce o cantitate mai mare de băuturi spirtoase la o forță mai mare.
Blended whisky este un proces complex de combinare a mai multor malțuri single, între 15 și 50, cu whisky de cereale. Este un proces complex de mai multe whisky-uri din diferite distilerii, care au un caracter propriu și nu se îmbină întotdeauna armonios cu alte whisky-uri; acesta este motivul pentru care arta amestecării necesită abilități mari, iar rețetele sunt atât de bine păzite.
Orzul se înmoaie în apă și se pune pe o tavă de malț pentru a-l face să germineze. Apoi este gătit într-un cuptor pentru a-l usca înainte de a-l zdrobi.
Orzul măcinat este amestecat cu apă fierbinte într-o cuvă de material care produce un lichid dulce numit must. Este baza alcoolului.
Mustul lichid este trecut prin rezervoare mari de fermentare numite washbacks. Se adaugă apoi drojdia și permite fermentarea care transformă zaharurile din must într-un alcool de aproximativ 8% vol.
Lichidul este încălzit în două alambicuri de cupru, alambicul de spălare și alambicul de spirt. Cea mai calitativă parte a spirtoasei „inima malțului” este colectată și turnată în butoaie de stejar până la maturare.