fbpx

formarea timpurilor in franceza







Cum se scrie si cum se pronunta formarea timpurilor in franceza

Timpurile verbale sunt elemente cheie in gramatica limbii franceze si reprezinta modul in care se indica momentul unei actiuni, unui eveniment sau o stare. In limba franceza exista patru timpuri verbale de baza: prezentul, trecutul, viitorul si conditionalul, iar fiecare dintre acestea poate fi conjugat in functie de persoana, numar si modul verbala.

1. Prezentul

Prezentul este cel mai simplu si mai utilizat timp verbal in limba franceza si se formeaza prin adaugarea desinentei adecvate la radicalul verbului. Acesta indica actiuni, fapte sau situatii care au loc in momentul vorbirii.

Pronuntie: Prezentul se pronunta la infinitivul verbului si se adauga desinentele corespunzatoare in functie de modul verbala (indicativ, subjunctiv, imperativ) si de persoana vorbitoare (je, tu, il/elle, nous, vous, ils/elles).

2. Trecutul

Treceutul se refera la actiunile, faptele sau situatiile care au avut loc in trecut si poate fi exprimat prin doua timpuri: imperfectul si perfectul simplu. Imperfectul se foloseste pentru a descrie actiuni lungi sau obisnuite, iar perfectul simplu indica actiuni rapide sau punctuale.

Pronuntie: Imperfectul incepe cu sunetul "è" si se adauga desinentele corespunzatoare, iar perfectul simplu se pronunta la infinitivul verbului si se adauga particula "avoir" sau "etre" la inceputul cuvantului, in functie de verb.

3. Viitorul

Viitorul se refera la actiuni care vor avea loc in viitor si se formeaza prin adaugarea auxiliarului "aller" si a infinitivului verbului. In limba franceza exista doua forme de viitor: viitorul simplu si viitorul apropiat (aller + infinitiv).

Pronuntie: Viitorul se pronunta cu sunetul "re" la sfarsit, iar viitorul apropiat se pronunta adaugand sunetul "a" dupa auxiliarul "aller".

4. Conditionalul

Conditionalul exprima actiunile care ar avea loc sub anumite conditii si se formeaza prin adaugarea auxiliarului "etre" sau "avoir" si a infinitivului verbului.

Pronuntie: Conditionalul se pronunta cu sunetul "rai" la sfarsit, iar la auxiliare se adauga sunetul "eu".

Acestea sunt doar cateva informatii generale despre formarea timpurilor in limba franceza. Pentru a invata mai multe despre conjugarea verbelor si pronuntia corecta, este important sa exersezi si sa utilizezi cat mai mult limba franceza in modul practic.


Alte articole interesante...

Proverbe despre șarpe,
Iată o listă cu proverbe despre șarpe, care reflectă înțelepciunea populară despre viclenie, pericol, trădare, […]
Proverbe despre sârguință
Iată o listă cu proverbe despre sârguință, care reflectă înțelepciunea populară despre importanța muncii, perseverenței […]
Proverbe despre sărăcie și bogăție
Iată o listă de proverbe despre sărăcie și bogăție, care reflectă înțelepciunea populară despre aceste […]
Proverbe despre recunoștință
Iată o listă de proverbe despre recunoștință, care reflectă importanța aprecierii, mulțumirii și a valorii […]
Proverbe despre profesori
Iată o listă de proverbe despre profesori, care reflectă respectul și aprecierea pentru educatori, rolul […]
Proverbe despre prieteni
Iată o listă cu proverbe despre prieteni, care reflectă înțelepciunea populară despre prietenie, loialitate, sinceritate […]
Proverbe despre patrie
Iată o listă cu proverbe despre patrie, care reflectă dragostea, respectul și responsabilitatea față de […]
Proverbe despre pământ
Iată o listă cu proverbe despre pământ, care reflectă înțelepciunea populară despre legătura omului cu […]

Sinonime...

Copyright 2024 © Explicativ.ro