fbpx

Definitie Glucoza

Glucoza este o forma importanta de zahar din alimentele pe care le consumam si este esentiala pentru functionarea normala a organismului. Glucoza se gaseste in mod natural in fructe, legume si alte alimente. Glucoza este de asemenea produsa de corpul nostru si este furnizata celulelor pentru energie.

Glucoza este un carbohidrat, ceea ce inseamna ca este o molecula formata din atomi de carbon, hidrogen si oxigen. Glucoza este o monozaharida, o forma simpla de carbohidrat. Aceasta este cea mai importanta sursa de energie pentru celulele corpului si este transportata prin sange. Nivelul glucozei din sange se poate masura si se numeste glicemie.

Glucoza este esentiala pentru sanatate – corpul nostru are nevoie de ea pentru a oferi energie celulelor si pentru a mentine nivelul constant al glicemiei. Atunci cand mancam, zaharurile din alimente se descompun in glucoza, care este absorbita de sange si transportata la celule. Aceste celule folosesc glucoza pentru energie sau o transforma in grasimi, care pot fi stocate pentru folosire ulterioara.

Daca nivelul glucozei din sange este prea ridicat sau prea scazut, organismul nu poate functiona corect. Nivelul glucozei din sange prea mare poate duce la diabet si complicatii, in timp ce nivelul prea scazut poate cauza probleme de sanatate precum greata si ameteli.

In concluzie, glucoza este un carbohidrat esential care furnizeaza energie celulelor corpului nostru. Aceasta se gaseste in mod natural in fructe si alte alimente si este produsa de corpul nostru. Glucoza este importanta pentru sanatate, deoarece nivelul ei din sange trebuie sa fie constant pentru a ne mentine sanatosi.