LÍRIC, -Ă, lirici, -ce, adj. 1. (Mai ales despre poezii) Care exprimă direct stări afective personale, sentimente intime. ♦ (Substantivat, f.) Poezia lirică (1), genul poetic liric. ♦ (Substantivat, f.) Totalitatea operelor lirice (1) ale unui poet, ale unui popor, ale unei epoci etc. 2. Care aparține poeziei (sau literaturii) lirice (1), care este caracteristic poeziei lirice, privitor la poezia lirică. ♦ (Despre scriitori; adesea substantivat) Care scrie poezii lirice (1) sau literatură lirică. ♦ Fig. Sentimental, emotiv, sensibil; plin de entuziasm, exaltat. 3. Care aparține muzicii de operă, referitor la muzica de operă. ♦ (Despre voce) Care se caracterizează prin sonoritate dulce, lipsită de încordare, prin mobilitate; (despre cântăreți) care are o astfel de voce. – Din fr. lyrique.
liric, ~ă [At: BUDAI-DELEANU, LEX. / A și: liric / V: (îvr) lirec / Pl: ~ici, ~ice / E: fr lyrique] 1-2 av, a (D. creații poetice) (Într-un mod) care exprimă direct stări afective, sentimente personale, emoții etc. Si: (înv) liricesc (1), (îvr) liricon. 3 sf Gen literar care include opere ce exprimă în mod direct stări afective, sentimente și emoții. 4 sf Poezie lirică (1). 5 sf Creație lirică (1). 6 sf Totalitate a operelor lirice (1) ale unui autor, ale unui popor sau ale unei epoci. 7 a Care aparține literaturii lirice (1) Si: (înv) liricesc (2). 8 a Care este caracteristic poeziei lirice (1) Si: (înv) liricesc (3). 9 a Referitor la poezia lirică (1) Si: (înv) liricesc (4). 10-11 sm, a (Autor) de literatură lirică (1). 12 a (Fig; d. persoane) Sentimental. 13 a (Fig; d. persoane) Sensibil. 14 a (Fig; d. persoane) Emotiv (1). 15 a (Fig; d. persoane) Plin de entuziasm. 16 a (Pex; fig; d. persoane) Exaltat2 (9). 17-20 av Într-un mod liric (12-15). 21 sm Ceea ce ține de exprimarea directă a sentimentelor, a emoțiilor etc. 22 sm Ceea ce ține de latura sensibilității artistice, a subiectivității creatoare. 23 a Care aparține muzicii de operă. 24 a Referitor la muzica de operă. 25 a (D. voce) Care se caracterizează prin sonoritate calmă, lipsită de încordare. 26 a (Pex; d. cântăreți) Care are o voce caldă.
Genul liric include opere literare in cadrul carora autorul isi poate exprima gandurile, dar si sentimentele intr-un mod indirect, prin utilizarea a procedeelor artistice, printre care se numara si figurile de stil si imaginile artistice. Printre modurile de expunere care sunt des utilizate se numara atat descrierea, cat si monologul liric.
Mai mult de atat, in interiorul textului se pot observa marcile eului liric, care sunt reprezentate de verbele la persoana I si a Ii-a, atat singular, dar si plural, precum si interjectiile sau verbele la modul imperativ. Totodata, in cazul genului liric sunt utilizate si numeroase procedee artistice, specifice acestui gen, printre care se numara si imaginile artistice (anume cele auditive, vizuale, olfactive si dinamice), dar si diferite tipuri de figuri de stil (precum epitetele , comparatiile, metaforele si asa mai departe). Mai mult de atat, printre partile de vorbire utilizate pentru conturarea discursului liric se numara substantivele si adjectivele, care sunt specifice descrierilor.
Totodata, in cazul genului liric, inclusiv titlul are o semnificatie, precum si structura textului (anume numarul de strofe sau tablourile prezentate). Asadar, atat ideile folosite in interiorul textului, cat si forma acestuia pot avea anumite semnificatii. De altfel, chiar la o prima citire se pot observa sentimentele, atmosfera si ideile prezentate de catre autor.