Cazeina este o proteina din zer. Ea se gaseste in principalele tipuri de lapte, avand cea mai mare concentratie de 80-90% in laptele de vaca. Cazeina joaca un rol important in numeroase produse alimentare, contribuind la textura sau capacitatea de a produce bule.
Atunci cand este hidrolizata, cazeina se transforma intr-o substanta gelatinizabila, albumina denaturata si peptide. Compozitia sa include aproximativ 25% aminoacizi, cea mai mare parte fiind reprezentata de glutamat, prolina si aspartat. Acestia ofera cazeinei capacitatea de a se antrena si a se usca rapid.
Cazeina este adesea folosita ca ingredient in produse alimentare, cum ar fi produse de cofetarie, cremvurşti, supe concentrate, diverse produse lactate (iaurt, cheesecake, branza, etc.) si prajituri uscate. De asemenea, se poate utiliza in iaurt instant, inghetata sau lactate fermentate. Deoarece cazeina are o capacitate mare de antrenare, este destul de populara ca agent de conversie.
In produsele pentru sportivi, cazeina este utilizata pentru a oferi un supliment de nutrienti si proteine pentru a ajuta masa musculara sa creasca. De asemenea, tot mai mulți oameni consuma cazeina ca un supliment la dieta lor pentru a oferi niveluri regulate de aminoacizi și prevenirea catabolismului muschiului după antrenament.
Exista, de asemenea, dovezi limitate care sugerează că cazeina ar putea avea un efect benefic asupra producției și prelucrării glucozei și a metabolismului grăsimilor.