La momentul meu de referință în septembrie 2021, definiția din Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) pentru cuvântul "descriere" este următoarea:
Descriere (s.f.) - 1. Prezentare, expunere scrisă sau orală a unui obiect, fenomen, situație etc., cu scopul de a reda trăsăturile caracteristice și detalii relevante despre acestea. 2. Pictură, desen, grafică care reprezintă în detaliu aspecte ale naturii sau ale obiectelor. 3. Prezentare, reconstituire a unui eveniment sau a unei acțiuni într-o operă literară sau dramatică.
Exemple de folosire:
În general, "descrierea" se referă la actul sau rezultatul prezentării detaliate a unui obiect, fenomen, situație, peisaj, personaj, eveniment etc. Prin descriere, se urmărește redarea trăsăturilor caracteristice și relevante ale subiectului abordat, într-un mod obiectiv și clar.
Descrierile pot fi întâlnite în diverse contexte și forme, de la descrierile dintr-o carte, roman sau povestire, până la descrierile în documente tehnice, manuale școlare, articole științifice sau prezentări orale.
În artă, "descriere" poate face referire la reprezentarea în detaliu a naturii sau a obiectelor în picturi, desene, grafică etc. Astfel de reprezentări artistice pot fi realizate cu un nivel de detaliu și realism care permit observatorului să își facă o imagine fidelă a subiectului reprezentat.
De asemenea, în domeniul literaturii și al teatrului, termenul "descriere" se poate referi la prezentarea sau reconstituirea unui eveniment sau a unei acțiuni într-o operă literară sau dramatică. În acest context, descrierile ajută la conturarea cadrelor, atmosferei și contextului în care se desfășoară acțiunea operei.